Menekülteket utaztat a volt gárdakapitány

2015.07.24. 07:49 Módosítva: 2015.07.24. 07:56

Illegális bevándorlók Budapestre utazásának megszervezésével gyanúsítja a rendőrség a Jobbikhoz közel álló egykori Új Magyar Gárda kapitányát, Kiss Róbertet és társát, írja a Napi Gazdaság. Kisst és társát a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége kedden hajnalban fogta el Röszke környékén.

A TEK szerdán azt közölte: a két férfit akkor érték tetten, amikor az illegális bevándorlókat utaztató páros éppen öt, Szíriából érkező bevándorlóval állapodott meg a szállításukról.

Kisséket a szegedi rendőrkapitányságra szállították, és jogellenes tartózkodás segítésének elkövetésével gyanúsították meg. Azt egyelőre nem tudni, mekkora összegért végezték a migránsok utaztatását, de a TEK helyszíni felvételei szerint több ezer euróról lehet szó.

Kiss Róbert volt a Magyar Gárda Pest megyei kapitánya, majd főkapitánya, később az Új Magyar Gárda és a Nemzeti Gárda megalapítója és főkapitánya.

A Magyar Gárda Egyesület elnöke egy ideig a manapság leginkább bevándorlóellenességét hangoztató Jobbik elnöke, Vona Gábor volt, majd a bíróság 2009. július 2-án feloszlatta a szervezetet.

A nyíltan szélsőséges nézeteket valló Kiss Róbert a már feloszlatott gárdát újból és újból próbálta életre hívni, ami miatt hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt elmarasztalták és két év próbaidőre bocsátották.

A Magyar Gárdában Kiss pályafutása azután ért véget, hogy az interneten megjelent egy videofelvétel, amelyen egy idegen nővel csókolózott, miközben házasságban élt. Kiss a Facebookon olyan posztokat is megosztott, amelyekben büszke azokra az ismerőseire, akik szabadidejükben bevándorlókat vegzálnak – például azoknak is ismerőse, akik nemrég a szegedi vasútállomás várótermeiben a padokon pihenő menekültcsaládokat fényképezték.