Jég, kicsavart fák, leszakadt vezeték

2015.07.25. 16:20 Módosítva: 2015.07.25. 20:53
  •  A viharról készült képeket galériába gyűjtöttük, itt nézheti meg.
  • A vihar több helyen fákat döntött ki, autókra is, de nem sérült meg senki.
  • Több helyen jég is esett.
  • Vasárnapra mindenhol kisüt a nap.
  • Több vonat késik.
  • Olvasónk Sopronban levideózta, ahogy a lakótelepre lecsap egy villám, felvételét itt nézhetik meg.
  • A lehülés után leghidegebbet a Kendig-csúcson van mérték,16,5 Celsius-fokot.

Fertőrákoson már szakad – írja az Időkép, ami percről percre tudósít a 8 napos hőségriadót megszüntető hidegfront érkezéséről. Tudósításuk szerint Tatán apró szemű jég esett, Tardoson az eső miatt 23 fokra esett vissza a hőmérséklet.

Fertőrákoson már esik
Fertőrákoson már esik
Fotó: Botaurus

Magyarszombatfára brutális lehülést hozott a front: szintén az Időkép egyik önkéntesének mérése szerint ötkor 19,6 Celsius-fok volt, fél öt körül Szentgotthárdon már csak 18,4 fokot mért az OMSZ. Ötkor a fővárosban is dörgéseket lehetett már hallani.

Tardoson jég esett
Tardoson jég esett
Fotó: Banda85 / Időkép

Az Időkép szerint Keszthelyen és Vonyarvashegyen és Tasnadon is jég esett. A Balatonon pedig másodfokú viharjelzést adtak le, ami azt jelenti, hogy ilyenkor ki kell jönni a vízből. A héten többen megésrültek, amikor a viharjelzés ellenére a vízben maradtak, és bevágott közéjük a villám. Egy fiatal nőt újra kellett éleszteni.

Fákat csavart ki a vihar 

Szombat délután Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen fákat csavart ki a vihar – mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. A soproni és kapuvári hivatásos, valamint a hegykői, fertőrákosi és nagylózsi önkéntes tűzoltókat tizenkét helyre riasztották. Fertőszentmiklós irányába Pereszteg után leszakadtak felsővezetékek is a a 85-ös úton.

Olvasónk szerint Fertőrákoson fák törtek ketté és villanyoszlopok dőltek ki, a vezeték az úton fekszik, komoly jégeső is esett, félelmetes volt a szél. 18 órakor már Budapesten is esett, ahogy áznak a Művészetek Völgye látogatói is Kapolcson.

Fák döltek ki Budapesten

Budapesten az Alkotmány utca és a Bajcsi-Zsilinszky utca sarkánis fákat döntött az út közepére a vihar. Olvasóink beszámolói alapán a Múzeum körútra is fa dőlt, a nyugati téri villamosmegálló hirdetőoszlopa pedig nem bírta a szelet, és kiesett belőle a hirdetés.

A katasztrófavédelem jelentése szerint a fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, főleg fakidőlés miatt. Az V. kerületi Sas utcában egy ház homlokzatát bontotta meg a szél, a X. kerületi Hős utcában tetőről hullottak cserepek. A XXII. kerületi Nagytétényi úton is fa dőlt ki és megrongált egy autót. Arról nem tudnak, hogy báki megsérült volna.

A BKK Facebook-oldalán írja, hogy a Múzeum körúton kidőlt fa miatt a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok járnak.

Károk a Balatonon

 Balaton partján sok kárt okozott az erős szél, a Katasztrófavédelem jelentése szerint ötven esethez vonultak ki a tűzoltók.

A vihar Marcali térségét érte el először, majd a balatonboglári és a siófoki tűzoltókat riasztották, a mentési munkákba a kaposvári tűzoltók is bekapcsolódtak. Marcali egyik utcájában egy 8 méter magas szilvafa hasadt ketté, a fa letört ágai leszakították a telefonvezetékeket. 

Somogyszentpálon egy villanyoszlopot is kidöntött a vihar. Balatonfenyves és Imremajor között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felsővezetéket szakított le a szélvihar, és a szikrázó vezeték meggyújtotta a sínek mellett a száraz aljnövényzetet. 

Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra. Siófokon és Balatonszárszón parkoló autókat rongált meg a lezuhant faág. Balatonszárszón két húsz méteres fenyő dőlt rá egy lakóházra. Balatonszemes Kikötő utcájában egy háromszintes társasház lemezfedését tépázta meg a vihar.

Katasztórfavédelem: viharban senki ne legyen a szabadban

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt tanácsolja, hogy a viharban lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a szabadban. A szél lesodorhatja a tetőcserepeket, leszakíthatja a faágakat, amelyek sérüléseket okozhatnak. Mindenkinek azt javasolta, hogy tájékozódjon a várható időjárásról, mielőtt szabadtéri programot tervez.

A vihar miatt hét óráig Győr-Moson-Sopron megyéből kaptak a legtöbb riasztást a tűzoltók.

Riasztás szombatra és vasárnapra is

Az OMSZ riasztása szerint a nyugati és az északi tájakon heves zivatar és felhőszakadás várható. Néhány helyen 20-40 mm csapadék is eshet, és 70-90 km/órás viharos szél is lehet, ami kisebb jégesővel társulhat. A vihar fokozatosan húzódik délre és keletre, a késő esti, éjszakai órákban eléri az Alföldet is, hajnalban a Tiszántúlon is esni fog.

Ahogy azt már megírtuk, a hidegfront átvonulása után vasárnap délután mindenhol kisüt a nap, 24-30 fok várható. A mostani előrejelzések szerint a jövő hét elején kissé felhős, napos idő várható, 24-33 fokos hőmérséklettel.

Ön is látta?
  • Ha felhőszakadást, jeget vagy viharban kettétört fákat lát, Küldje el!