Kisgyerekeket is menteni kellett a balatoni viharban

2015.07.26. 07:29 Módosítva: 2015.07.26. 10:48

Bár a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) hajói még a vihar előtt próbálták a partra terelni a Balatonból az embereket, sokan figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket. Így a szombati vihar kezdetével rengeteg segélykérő hívás érkezett - közölte Tar Mihály, a VMSZ szóvivője az MTI-vel.

Még a vihar előtt eltűnt két férfi a vízben Balatonfürednél, akiknek a keresése eddig nem vezetett eredményre. Egyikük egy vízibicikliről, másikuk egy vitorláshajóról került a vízbe, de szombaton a vihar miatt fel kellett függeszteni a kutatást utánuk, de utána újrakezdték a keresést. Vasárnap reggel találtak egy férfiholttestet a közeli partokon, az azonosítása folyamatban van.

Volt olyan vitorlás, ahonnan négy kisgyereket kellett a partra szállítani, annyira rosszul voltak, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Még késő este is több elsüllyedt hajó mentésén dolgoztak a szakemberek. Több szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, akik a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni.

A rendőrség a honlapján azt közölte: összesen 21 ember életét mentették meg szombaton a tónál. A közlemény szerint az összes hajójuk elkezdte értesíteni a nyílt vízen lévőket a várható viharról. A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízirendőrök 21 fő életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba.

"Az előrejelzések alapján a vihar várható volt, ennek ellenére előfordult, hogy felelőtlen hajósok a tudásukat, és a hajók képességeit túlértékelve járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy egyszerűen a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal együtt lesodorta a fedélzetről az utasokat" - írta a közlemény. A Siófok előtti vízterületen egy vitorlásról csúszott be két nő a vízbe, akik az életüket főként az őket észrevevőknek köszönhették, akik mentőövet dobtak nekik.

A Velencei-tónál meghibásodott sétahajó utasai, úszok és felfújható kajakkal küzdő emberek is segítségre szorultak. A sétahajó az agárdi kikötőben sodródott, mivel elromlott az irányváltója. Partra vontatták a kétfős személyzettel és nyolc utassal, köztük két gyerekkel elszabadult hajót.

Később egy 12 fős csoport próbált az erős szélben és az egy-másfél méteres hullámokban a part irányába úszni. A tíz gyereket és két felnőttet a rendőrök vitték ki a partra. Kiderült, hogy a Cserepes szigeten vették észre a közeledő vihart, de már nem sikerült visszajutniuk az agárdi strandra.