30 ezer tonna mérget akart vinni Várpalotára a Mal Zrt.

2015.07.28. 15:53

A Mal Zrt., amely a kolontári vörösiszap-katasztrófa idején lett világhírű, ezúttal Várpalota polgármesterére hozta a frászt. A cég ugyanis bővíteni akarta a város melletti hulladéktárolóját, hogy 30 ezer tonna veszélyes anyagot, egyebek mellett arzént, ciánt és higanyt helyezzen el ott – írta hétfőn a Veol.hu.

Talabér Márta, Várpalota fideszes polgármestere kiakadt már magától a tervtől is, hogy 30 ezer tonna mérget raknak le a város határára. De főleg az háborította fel, hogy a Mal Zrt. mindenféle egyeztetés nélkül kezdett bele az engedélyezési eljárásba. 

Egyértelműen ellenzem a beruházást. A város közössége joggal várta volna el, hogy cég előzetesen egyeztessen a terveiről.

Talabér tisztában van azzal, a hulladékot tárolni kell, és „ez a Mal Zrt. már nem ugyanaz a cég, amelyik tíz honfitársunk haláláért, sok száz ember sérüléséért, sok milliárdos értékek elpusztulásért felelős".

De szerinte különösen fontos lett volna az egyzetetés, mert a várpalotaiak éppen két hónapja jelezték, hogy nem kérnek egy másik gazdasági társaság azbeszt­hulladékából. Mint ismert, a Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár azbesztjét Várpalotára vitték volna.

A polgármester tehát most is akcióba lendült, és kedd délelőtt tárgyalt a Mal Zrt.-vel, mégis hogy gondolják ezt. Azt nem tudjuk, mi történhetett zárt ajtók között, és mivel győzte meg a polgármester a cég vezetését. Talabér azonban a Veol.hu-nak Talabér kedd délután már örömmel újságolta, hogy a cég elállt a tervtől, és visszavonják az engedélyezési kérelmet. Vagyis Várpalotára biztos nem kerül a 30 ezer tonna hulladék. Arról nincs hír, hogy akkor mégis hová fog kerülni.

Ha nem, hát nem

A felszámolás alatt álló Mal Zrt. felszámolóbiztosa kedd délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. visszavonja a módosítási kérelmet. 

Szegőné Kemerle Judit azt mondta, a már több éve létező várpalotai veszélyeshulladéklerakó-telepre kiadott, jelenleg is érvényes egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata során nyújtottak be módosítási kérelmet, amelyben – a Mal Zrt. vagyonának értékesítési folyamatába illeszkedve – a korábban engedélyezett veszélyes hulladékok körének kibővítését kérték. 

Mivel a polgármester jelezte, hogy Várpalota lakosságát érzékenyen érinti a tervezett módosítás, a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a módosítási kérelmet visszavonja, és az értékesítés során további egyeztetéseket folytat a polgármesterrel.  • Hírek
  • Személyi kölcsön