Végezze el Lázár János munkáját!

2015.07.28. 07:24
Az állam fél éve próbálja megreformálni magát, érez már belőle valamit? Na ugye, és még sokáig nem is fog. Lázár nekidurálta magát, de egyelőre nincs látszatja a munkájának. Az sem tudjuk, jó helyen keresik-e a problémákat. Az Indexen keresztül most megüzenheti a kormánynak, mi zavarja legjobban az állam működésében. Ha elég hangosak, biztosan meg fogják hallani a hangjukat.

Szükségtelen erős jelzőkkel leírni, milyen a magyar bürokrácia. Ugyanúgy a közös tudásunk része, mint az Anyám tyúkja, a Mizu vagy az elkúrtuk kifejezés. Aki volt már valaha okmányirodában/kormányablakban, az csak akkor teszi be a lábát legközelebb, ha tényleg nincs más megoldás, elment a falig, körülbelül mint a fogorvosnál. 

A következő dolgok garantáltak: 

  • gyomorgörcs
  • több órás felesleges várakozás
  • első nekifutásra sikertelen ügyintézés
  • látszólag teljesen értelmetlen díjakat fizetünk

És még hosszan sorolhatnánk, de a lényeg, hogy a magyar bürokrácia tényleg pontosan úgy néz ki kívülről és belülről, mint a Brazil című filmben. Az államapparátus ezer fejű szörnyszülöttét eddig kevesen próbálták meggyengíteni, Navracsics Tibor egyszer már látszólag nekidurálta magát, lényegében nulla sikerrel. 

2014 őszén aztán jött Lázár János, aki bejelentette, januártól indul az Államreform 2 program, amely keretében lesz állami rezsicsökkentés is. Utóbbi a sima rezsicsökkentés sikerét próbálja meglovagolni, annyi különbséggel, hogy nem olyan díjakat fog csökkenteni az állam, amelyeket korábban ő maga (még a Fidesz kormány 2010 után) emelt fel. Lázárék erre egy kéthónapos kampányt is felhúztak, augusztus 5-ig lehet elmondani, mely díjak fájnak a legjobban, azokat fogják csökkenteni. 

A népképviselet érdekes felfogása ez. A nép látszólag kiválaszt néhány fizetési tételt, az állam megnyírja azokat és utána mindenki boldog lesz? Aligha. Az állami bürokrácia legkisebb problémája, hogy mondjuk 39 ezer forintot kell fizetni azért, ha sürgősen szeretnék csináltatni egy útlevelet. Vagy amiért nem tudok új személyigazolványt csináltatni - a rendőrség bevonása nélkül -, amíg nem viszem a kormányablakba a lejárt okmányt. 

Legyen keményebb, mint Lázár János!

A problémák ennél sokkal mélyebbek, de olyannyira, hogy még Lázár is folyamatosan panaszkodik, ha szóba jön az Államreform 2: óriási belső ellenállásról beszél. Az ellenállás valószínűleg létezik, de a bürokrácia mégis csak azokat a szabályokat tartja be, amelyeket a törvényhozók alkotnak.

Az államreform első érzékelhetőnek tűnő lépéseként ősszel csökken valamely okmányok elkészítési díja. Hogy a többi, mélyebb probléma megoldásából mikor lesz valami, arra nincs konkrét határidő, és azt sem tudni, milyen gondokat fedeztek fel Lázárék. Az sem biztosított tehát, hogy a hangzatos államreform olyan problémákkal foglalkozik majd, amelyek valóban nagyon zavaróak, és nemcsak a felszínt kapargatják, mint az állami rezsicsökkentés. 

De semmi baj, most kezébe veheti a sorsát, írja meg nekünk, mi zavarja leginkább az állami bürokrácia dzsungelében az adózástól a kormányablakok működéséig, és mi rendszerezve megmutatjuk az államnak, nehogy véletlenül ne vegye észre a fától az erdőt. 

Coverfotó: mlleboleynanna.tumblr.com