MÁV: Folyamatosan fertőtlenítjük a menekülteket szállító vonatokat

2015.07.29. 14:24

Fertőzés gyanúja miatt több mint ötven menedékkérőt szállított le a rendőrség és vitt kórházba kedden éjszaka a Nyugati pályaudvaron indulásra várakozó szerelvényről. A MÁV a fertőzésgyanús bevándorlókat szállító vonatot még éjjel fertőtlenítette, írja a vasúttársaság közleményében.

Ahogy arról beszámoltunk, a pályaudvaron dolgozó önkéntesek hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak. A szervezet értesítette a helyzetről a mentőszolgálatot, a helyszínre érkező orvosok pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bevonásával egy buszt rendeltek, ami a betegeket és a velük érintkezőket is az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitte kivizsgálásra.

A MÁV most azt írja, a vasúttársaság azonnal gondoskodott a járművek fertőtlenítéséről, két kocsit még a Nyugatiban kitisztítottak. Emiatt az éjszakai járat a menetrendhez képest hatperces késéssel tudott csak elindulni. A további késés elkerülése érdekében a vonat végén lévő három kocsit pedig üresen és lezárva Debrecenbe vitték, ahol elvégezték a fertőtlenítésüket.

„A déli határszakasz felől hazánkba érkező migránsok jelentős része vasúton utazik tovább a kijelölt menekülttáborba. Jelenleg három vasútállomáson jelentkeznek a bevándorlók: Kiskunhalasról naponta átlagosan 200-250, a Szegedről 700-800 és Pécsről 50-70 migráns szállításáról gondoskodik a MÁV-START a jogszabályi előírások szerint... A tisztításnál figyelmet fordít az előírásokban egyébként is szereplő fertőtlenítési feladatokra. A vécéfülke, az előterek, a kapaszkodók és az ajtókilincsek alapos tisztítását is elvégezi. Fertőtleníti a járművek belső felületét, fertőtlenítőszeres oldattal permetezi be az oldalfalakat, a kisasztalokat, a műbőr felületeket, a kapaszkodókat és kapaszkodásra alkalmas felületeket, a vécéfülke teljes felületét, az utastér padlóját, a külső kapaszkodókat, a kilincseket és a nyomógombokat" − írják.