A Heti Válasz MEGBÁNTOTTA L. Simon Lászlót!

2015.07.30. 14:52

Engem is megbántottál – számol be aktuális lelkiállapotáról olvasói levelében L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Heti Válasz főszerkesztőjének, Borókai Gábornak szóló, a hetilapban ma megjelent olvasói levelében.

A mimóza L. Simon azon búsong, hogy Borókai két hete vezércikkben állt a Lázár–Tarlós-vitában a főpolgármester oldalára, a csúcsminisztert egy törtető, önfényező, lefelé rúgó, gyorsan magasra érő, de egy pontra felfüggesztett figuraként jellemezve (mindezt óvatosan Tarlós véleményének parafrázisaként tálalva).

Lehet, hogy Borókai ott hibázott, hogy L. Simont meg sem említette (Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?), mindenesetre az államtitkár szükségesnek érezte, hogy kiálljon főnöke mellett. És kiállt, nem is akárhogy:

Te, kedves Gábor, valójában nem Lázár Jánost támadod tőled szokatlanul éles hangon, hanem Orbán Viktort.

Ajjaj.

Nyilván nem gondoltad végig, hogy Lázár János megtámadásával, valamint az orbáni szándék szerint létrehozott Miniszterelnökség példátlan kritikájával éppen azt követed el, amivel a minisztert, Lázár Jánost vádolod: Összetartás helyett szétfeszítesz.

Ajjajjaj.

Erős éket versz politikai táborunk egymást csak részben lefedő közösségei közé.

Ajjajjajjaj. Gyorsan fellapoztam az embert próbáló pillanatokra félretett, hónapok óta az asztalomon heverő vörös kötetet: 

Agitálgatunk, agitálgatunk?!

Nem lehet különvéleménye valakinek a párt alapvető politikai állásfoglalásában, célkitűzéseiben. Ha ezt megengednénk, megbomlana a párt eszmei, politikai egysége. A részkérdésekben más a helyzet, de különvéleményét akkor sem hirdetheti senki nyilvánosan, nem folytathat agitációs munkát egyéni álláspontja mellett.

Biszku Béla: A párt vezető szerepének néhány időszerű kérdése. Részlet az MSZMP Politikai Akadémiáján, 1969 márciusában elhangzott előadásból.

És amikor épp a cikk végszaván gondolkoztam, szembejött Vári György kolléga posztja a Facebookon.

„Valójában nem Lázár Jánost támadod tőled szokatlanul éles hangon, hanem Orbán Viktort" - figyelmezteti L. Simon államtitkár a magáról megfeledkezett Borókait. Érted, magát Orbán Viktort. Bírálta. Egy újságíró. Ha nem is direkten, mert az azért már tényleg ne fordulhasson elő, de mégis. Mennyire rákenroll már, hogy az államtitkár levélben hívja fel a mélyen elkötelezett, de pártfüggetlen főszerkesztő figyelmét, hogy a Patyolat működési anomáliáit kipellengérező cikkével valójában a Párt vezető szerepét kérdőjelezte meg óvatlanul. Ráadásul - szomorú rész jön, vigyázat - "engem is megbántottál", mármint L. Simon államtitkárt. Jogos a kérdés: milyen ember lehet az, aki felelőtlen cikkírással gázol bele derűs államtitkárok harmonikus lelkivilágába? Aki épp a közelében tartózkodik, gyorsan vigasztalja meg szegény, lógó orrú L. Simon Lászlót, lécci, valami csecse kis közbeszerzéssel.