Katasztrofális következményekhez vezethet a magyar határzár

2015.07.30. 17:06

Humanitárius katasztrófát idézhet elő a magyar határzár – mondta Aleksandar Vulin szerb munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter a térségben riportozó Reutersnek.

Cikkükben megszólaltatták a menekültek érdekeit védő központ vezetőjét, Radoš Đurovićot is, aki szerint a határzár túlsó oldalán hasonló helyzet állhat elő, mint Calais-ban, ahol a kialakult káosz már halálos áldozatokat is követelt. A helyzet azonban itt még veszélyesebb, hiszen a calais-i helyzet csupán háromezer menekültet érintett, Magyarország területére viszont idén ez idáig csaknem 100 ezer bevándorló léphetett be.

A Reuters szerint:

a határzár nem fogja megállítani a menekülthullámot, csupán lassíthatja azt.

Ezzel tömegek rekedhetnek majd Szerbia északi részén, ami ősztől komoly problémákhoz vezethet.

Most még nyár van, sátrakba terelhetjük őket, hogy kitartsanak. De mihez kezd majd az a sok nő, gyerek, idős és beteg, amikor mínusz 20 fok lesz?

– fogalmazta meg aggályait Aleksandar Vulin is.

A szakértők szerint a határzár ugyan Horvátország és Románia felé is terelheti majd a menekülteket, azonban egyik ország sem tartozik a schengeni övezethez, míg Magyarország igen, ezért arra számítanak, hogy sokan inkább a szerb–magyar határnál várják ki, hogy továbbhaladhassanak a kiszemelt nyugat-európai országok felé.