Légiós baktériumot találtak egy pécsi klinika vízrendszerében

2015.07.30. 08:59

Ásványvizet osztanak a betegeknek és a dolgozóknak a 400 ágyasnak nevezett pécsi klinikán, írta a bama.hu.  Légiós baktériumot találtak a vízrendszerben, ezért még a zuhanyozást is korlátozták, de a lap szerint pánikra nincsen ok.

Prof. dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a lapnak elmondta, hogy valóban legionellát, légiós baktériumot találtak a kórházban, de nem történt megbetegedés. Azonnali biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe, amint kimutatták a baktériumot a több mint 15 milliárd forintból felújított, gyakorlatilag újjáépített klinika vízrendszerében. Még mindig nem lehet inni a csapról, és bizonyos időszakokban nem lehetett zuhanyozni – akkor, amikor pontosan meghatározott forróságú melegvizet keringtettek, pontosan meghatározott időn át a rendszerben, hogy ezzel kiöljék a felszaporodott baktériumot.

A legionellával fertőzött víz fürdéskor és fogyasztáskor sem okoz megbetegedést, csupán, ha ilyen fertőzött vízpermetet lélegzünk be, ám akkor súlyos tüneteket, akár halált is okozhat, mint a tavalyi, Portugáliában történt esetbenHa a baktériumok a tüdőbe jutnak, az influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált okozhatnak. A betegség lappangási ideje két hét.

A klinikán fokozott óvatossággal kezelik a helyzetet, emiatt nem lehet inni a vízrendszerből, ezért osztanak palackos ásványvizet a dolgozók és a betegek részére. Decsi Tamás beszámolt arról is, hogy a légiós baktériumot egy rutinellenőrzéskor mutatták ki a vezetékekben keringő vízből, ami után azonnal meghozták az óvintézkedésekről szóló döntést, és értesítették a Népegészségügyi Hatóságot. Ők legutóbb kedden vettek több mint húsz különböző pontról vízmintát. A célzott bakteriológiai vizsgálat három-négy nap múlva hoz eredményt, legkésőbb hétfőn tudni fogják, továbbra is van-e legionella a rendszerben, avagy – amint remélik – a forróvíz-keringtetés meghozta hatását, s kipusztította a baktériumot. Addig is továbbra is érvényben maradnak a vízhasználatot korlátozó rendelkezések, kérve betegeik és dolgozóik türelmét, megértését.

A felújítás alatt álló klinikán a klímák vadonatújak, azokkal nem lehet gond, a kórtermekből, folyósokról rendszeresen vesznek bakteriológiai és virológiai mintákat, korábban nem volt probléma.