Mátyás
-6 °C
1 °C

Munkanélkülieket hívtak be kerítést építeni

2015.07.30. 16:48

Kerítésépítésre hívtak be a csongrádi megyeházára 490 munkanélkülit csütörtökön - számolt be a Délmagyar.hu. Az eligazítást azonnali orvosi vizsgálat követte, és aki egészségileg alkalmas arra, hogy a szerb-magyar határzárnál dolgozzon, annak vállalnia kell a munkát, különben elesik a havi 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól - tudta meg a lap az egyik érintettől. 

Mintaprogram

Mórahalmon és Szegeden megkezdődött a közfoglalkoztatottak toborzása az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez – erősítette meg a Délmagyar információit a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. Varga Márta az MTI-vel közölte, az építéshez kapcsolódó közfoglalkoztatási program országos mintaprogramként indul.

A programról szerdán és csütörtökön tartott előadásokra azok kaptak értesítőt, akik regisztrált munkanélküliek, de jelenleg nem vesznek részt semmilyen közfoglalkoztatásban. Elsősorban segédmunkásként fogják alkalmazni a közfoglalkoztatottakat, de olyan emberekre is szükség volna, akik kisgépkezelői vizsgával rendelkeznek.

Első körben a közvetlen határ menti, mórahalmi és szegedi járásokban élők kaptak értesítőt, de a szükséges létszám biztosítása érdekében a toborzás a határtól 50 kilométer távolságra eső járásokra is kiterjeszthető.

Napi kétszeri étkezés

A munka napi 8 órában - ebbe az utazás is beleszámít -, két műszakban folyik majd. A közfoglalkoztatottak elsősorban egyszerű, képzettséget nem igénylő feladatokat fognak elvégezni: növényzetet irtanak, talajmunkákat végeznek, ahol szükséges, ott fásszárú növényzetet vágnak ki, határnyiladékot tisztítanak, anyagot mozgatnak. A munka irányítását a HM EI Zrt. munkatársai végzik.

Az ideiglenes határzár építésében részt vevő munkások - honvédségi dolgozók, közfoglalkoztatottak - a foglalkoztatás időtartama alatt napi kétszeri étkezést kapnak, amit a Magyar Honvédség biztosít számukra térítési díj nélkül. Ingyen szállítják a közfoglalkoztatottakat a munkavégzés helyszínére, és munkaruhát, védőeszközt, védőitalt is biztosítanak számukra.