Egy-másfél milliárdos gázszámlát nem fizetett ki a Klik

2015.07.31. 12:00 Módosítva: 2015.07.31. 12:10
Dinamikusan nő a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közüzemi adóssága: a díjhátralékok miatt már számos iskolában ki is kapcsolták a gázszolgáltatást.

Az Index információi szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyedül az E.ON felé egy-másfél milliárd forint közötti adósságot halmozott fel. Csak a nyári időszakban százmilliós nagyságrendben nőtt a közoktatási intézményeket fenntartó állami cég adóssága.

A jelenlegi szolgáltatók helyzetét ugyanis gyengíti, hogy a Klik az év végén átkerül majd az új nemzeti közműszolgáltatóhoz, a Főgázhoz. Az ősszel viszont már megindul az iskolai tanév, így az oktatási intézmények védetté válnak.

A gáztartozások ügye a napokban Somogy megyében pattant ki. A Sonline.hu írta meg, hogy az E.ON a megye kisebb településein sorban kapcsolja ki a gázt.

Mernyén csütörtökön zárták el a gázcsapot, Somogyjádra pedig pénteken vonultak ki a szakemberek. A helyi újság szerint több település is érintett, egy részük Kaposvár környékén, de a siófoki tankerületben is rossz a helyzet.

Az MTI megkeresésére a Klik az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy a központ elnöke, Hanesz József - annak érdekében, hogy a kialakult helyzet rendeződjön - tárgyalt az E.ON vezérigazgató-helyettesével és megegyeztek a kifizetések ütemezéséről.

Az E.ON viszont párhuzamosan azt írta közleményében, hogy továbbra is törekszik arra, hogy az oktatási intézmények fenntartásáért felelős Klikkel megegyezésre jusson a felhalmozott tartozás rendezéséről. „Mint ismeretes, az E.ON július végén arra kényszerült, hogy az ország területén – elsősorban Somogy megyében – több helyen is szüneteltesse a gázszolgáltatást olyan oktatási intézményeknél, ahol a fizetési határidőig és a türelmi időszak után sem rendezte az intézményfenntartó a tartozást.” Az E.ON továbbra is igyekszik mindent megtenni, hogy a helyzet rendeződjön, tárgyalásokat folytat az intézmények fenntartójával annak érdekében, hogy ne történjenek további kikapcsolások, és az ellátotti körben maradhassanak az intézmények.