Miskolcon nyomtatták a hamis húszdollárosokat

2015.08.02. 10:38

Őrizetbe vett és pénzhamisítással gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda két férfit: az 54 éves, edelényi M. Istvánt és az 59 éves, nyékládházi Sz. Istvánt. A rendőrség szerint egy - eddig ismeretlen - társuk megbízását teljesítve 2015 elején megállapodtak abban, hogy hamis amerikai húszdolláros bankjegyeket készítenek, és Ukrajnában forgalomba hozzák azokat egy közvetítőn keresztül.

A police.hu szerint a hamis bankjegyek legyártását M. István vállalta, aki Miskolcon működtetett egy nyomdaipari céget. A nyomozók pénteken csaptak le. Házkutatást tartottak a nyomdában, lefoglaltak 1826 darab B/3 méretű papírívet rajtuk 20-as címletű amerikai dollár lenyomataival. Ha sikerült volna elsütni az összes hamisítványt, az 123 millió forintnak felelt volna meg.

NNI nyomda

Házkutatást tartottak Sz. Istvánnál is, sok olyan tárgyat találtak, amelyeket összefüggésbe hoztak a pénzhamisítással. Lefoglaltak több mint 1000 ív B/3 méretű lapot, melyek hamis 200-as címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták. A rendőrség szerint valószínűleg ilyen bankjegyek hamisítását is tervezték a gyanúsítottak.

A két férfi beismerő vallomást tett. Előzetes letartóztatásukat indítványozták.