Iván
22 °C
39 °C

Ukrán jogvédők szerint az oroszok meghívták a Jobbikot Krímbe

2015.08.03. 17:48 Módosítva: 2015.08.04. 07:41

Meghívást kapott a Jobbik az „orosz féltől” az orosz megszállás alatt álló Krím-félszigetre egy hivatalos látogatásra, a párt úgy tervezi, a legmagasabb szinten képviselteti magát az ősszel tervezett találkozón – írja egy harkovi emberi jogi csoport a honlapján.

Jobbik: Nem volt ilyen meghívás

Az ukrán honlap állításait cikkünk megjelenése után cáfolta a Jobbik. A párt közleménye szerint „a Jobbik nem kapott meghívót sem »az orosz féltől«, sem senki mástól”.

A lap szerint a Jobbik már korábban is bebizonyította hűségét Moszkvához, például azzal, hogy az orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező Kovács Bélát küldték megfigyelőnek a Krím elszakadásáról rendezett népszavazásra. A népszavazás semmilyen szinten nem felelte meg a szabad választásról szól nemzetközi egyezményeknek, a Jobbik később azonban egy sajtótájékoztatón azt mondta, a "krími népszavazás az önrendelkezés győzelme volt".

Gyöngyösi egy helyi lapnak azt mondta, a pártja a folyamatosan kapcsolatban van a krími hatóságokkal, a harkovi emberi jogvédők szerint ez azonban csakis az oroszokat jelenti. A Jobbik bejelentése előtt néhány francia politikust láttak vendégül a Krím-félszigetet megszálló oroszok. A francia szélsőjobboldali Front National-ról egyébként idén kiderült, hogy orosz kötődésű finanszírozója van.