Géza
1 °C
16 °C

Teknő alatt jön a jég és a szél

2015.08.03. 07:14 Módosítva: 2015.08.03. 13:27

Déltől, kora délutántól ismét egyre több helyen kialakulhatnak zivatarok – tudatta a Met.hu. A zivatar ráadásul nem csak úgy lesz, hanem bizony „helyenként felhőszakadás – akár 50 milliméter –, szélerősödés 50-75 km-es óránkénti sebességgel” érkezik, jégeső kíséretében, jellemzően 2 cm alatti átmérőjű jégdarabokkal.

Egy-egy heves zivatar sem kizárt jégesővel (amiben akár két centisnél is nagyobb jégdarabok eshetnek ránk) és 80 km/h feletti széllökéssel – vázolta fel a mérsékelten apokaliptikus hétfőt a Met.

A teknő tehet róla

A bizonytalan, változékony időről sem Gyurcsány, sem a görög népet szorongató hitelezők nem tehetnek, legalábbis nem sikerült kapcsolatot kimutatni köztük és a Kárpát-medence fölé húzódott teknő felett, amely vasárnap és hétfőn a felsőbb légkörben működve több fokkal hűvösebb és nedvesebb levegőt szállít, „minek következtében egyre labilisabbá válik a hőmérsékleti rétegződés, ez pedig nemcsak a nagyobb térségű felfelé irányuló mozgásokat erősíti, hanem a kisebb területen heves emelő mozgásokat, és intenzívebb záporokat, zivatarokat válthat ki.”

A teknő igyekezete ellenére azonban így is 27-33 fok közötti melegre lehet számítani.