Tranzitzónák jönnek létre Budapesten a menekülteknek

2015.08.05. 13:18 Módosítva: 2015.08.05. 13:26
A főváros bejelentette, tranzitterületeket hoznak létre a pályaudvarok környékén. Külön busszal szállítják majd a menekülteket, lesznek higiéniai pontok zuhanyozóval és vécével. Szállást viszont nem tud és nem is akar adni a főváros.

Konzultációt tartott a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága a menekültek budapesti jelenléte miatt. A megbeszélésre meghívták az összes illetékes állami és önkormányzati szervet (többek között a Belügyminisztériumot, a rendőrséget, a bevándorlási hivatalt, a MÁV-ot és az ÁNTSZ-t), valamint a civil és karitatív szervezetek képviselőit. 

A budapesti városvezetés azzal az állásponttal ült le az egyeztetésre, hogy „nincs jogszabályi kötelezettségük, tennivalójuk és felelősségük a migránsokkal kapcsolatban”. Pető György, a Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatója azt is közölte, hogy egyértelművé tették:

 a budapesti vezetése nem tud, és nem is akar szállást nyújtani a migránsoknak.

De felelősséggel tartoznak a fővárosi lakossághoz a közterületek használhatósága és rendezettsége miatt. A városvezetésnek ezért az az érdéke, hogy a „migránsok jelenléte a lehető legkisebb mértékben terhelje a városlakók életét.” A budapesti vezetés emiatt több felajánlást is tett a menekültügyi helyzet segítésére. A legfontosabb ezek közül, hogy

  • A Déli, a Nyugati és a Keleti pályaudvarok környékén (utóbbi esetében a Baross téri aluljáróban) tranzitterületeket jelölnek ki az érkező menekültek számára.
  • Akikkel a rendőrök vagy a közterületfelügyelők a kijelölt tranzitterületeken kívül találkoznak (pl. a II. János Pál pápa téren), visszairányítják valamelyik zónába.
  • Ezeken a pontokon biztosítják majd a legalapvetőbb közegészségügyi és higiéniás viszonyokat, tehát lesz zuhanyozási lehetőség és ürített mobil vécé. 
  • Fokozott rendőri jelenlét lesz a tranzitállomásokon, hogy megelőzzék a migránsok közötti erőszakos bűncselekményeket, valamint védjék is őket az esetleges szélsőgése támadásoktól, zakaltásoktól. 
  • A Budapesti Polgárőr Szövetség figyelő-jelző szolgálatot szervez a zónáknál.
  • A rendőrség mellett a  Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH) is azt kérik, hogy amilyen gyakorisággal csak lehet, végezzenek idegenrendészeti ellenőrzést a tranzitterületen lévők között.
  • A Főváros azt kéri az önkéntesektől, hogy a kijelölt tranzitterületek felé tereljék a migránsokat, ott pedig segítsék őket a továbbutazásukkal kapcsolatban.
  • A tranzitállomások között buszok fognak közlekedni, hogy segítsék a migránsok célbajutását. A kettő darab járaton kívül viszont sehol máshol nem utazhatnak majd a menekültek: ha nincsen náluk jegy, akkor bírságot kapnak majd.

A közparkok és városi zöldterületek rendezéséről is egyeztettek, hogy a „zöldfelületi romlást" megakadályozzák. Ennek eredményeként a FŐMKERT munkájába becsatlakoznak majd a közmunkások is. Pető elmondta, ők parkgondnokként eddig is részt vettek a feladatok elvégzésében.

A fővárosi intézkedések anyagi rendezését Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester fogják a közgyűlés elé terjeszteni.

Arról győzött meg mindannyiunkat a megbeszélés, hogy mindannyian tisztában vagyunk a migránsok okozta nehézségekkel. Minden önkormányzati és állami szervezet a legnagyobb fokú segítőkészségét fejezte ki

- zárta sajtótájékoztatóját Pető. 

A főváros számára azért volt égető ez az egyeztetés, mert a migránsok túlnyomó többségének Budapesten keresztül kell eljutnia a befogadóállomására. A BÁH tájékoztatása szerint szerdáig 103 ezer 200 menekült érkezett Magyarországra. Nagyrészüknek mindenképpen érintenie kell Budapestet.