Erős trágyaszag szállta meg Fehérvárt

D ATI20120926006
2015.08.06. 12:30

Erős trágyaszaggal küszködnek a székesfehérváriak harmadik napja. A koronázó városnak nem csak a mezőgazdasági földekhez közel eső külterületeit, de a belvárost is belengi a csípős szag.

„Szellőztetni sem tudunk, itt a panelházban is mindenki azt kérdezi, mi ez a bűz” – számolt be róla egy fehérvári lakos. De a 100 ezres város mindkét végén élő kertvárosiak is panaszkodtak a csípős szarszagra.

„Néha pár órára megszűnik, de aztán egyszer csak újra lecsap, talán a szélirány változik, vagy újabb adagot szórnak le a földekre, nem tudni, de olyankor menekíteni kell a száradó ruhákat is a házba” – mesélte egy kertvárosi lakó.

Elmondása szerint az ő városrészüket minden évben eléri valamekkora "mezőgazdasági szag", ám az idei szokatlanul korán jött, szokatlanul hosszan tart és szokatlanul intenzív. A belvárosba és az északkeleti rész kertvárosába máskor sem szokott jutni a szagból.

A helyiek úgy tudják, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó az Aranykorona Zrt. földjein zajlanak a munkák. "Ő, gondolom, most valahol nyaral" - jegyezte meg egy lakó keserűen a felcsúti vállalkozóról.

Minden rendben az almos baromfitrágyával

A kellemetlen szagokban minden bizonnyal közrejátszik az esőmentes nagy meleg is.

A Fejér Megyei Kormányhivatalt megkeresésünkre közölte:

„A Székesfehérváron tapasztalt szaghatással kapcsolatosan a Kormányhivatal illetékes hatósága lakossági bejelentések alapján, több helyszínen ellenőrzést tartott. Az ellenőrzések során megállapításra került, hogy

az Aranykorona Zrt. mezőgazdasági tevékenységeinek folyamán a börgöndi repülőtér környéki területeire juttatja ki a saját állattartásából származó almos baromfitrágyát, a jogszabályban meghatározott időszakon belül.”