Mobilkutakat, vécéket biztosítanak a migránsoknak a pályaudvaroknál

2015.08.08. 12:16

Sajtótájékoztatón mutatták be szombat délelőtt a Főváros által, a migránsok számára kialakított tranzitállomást a Keleti pályaudvarnál lévő aluljáróban. Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője elmondta, hogy három tranzitzónát alakítanak ki: egyet a Keleti pályaudvarnál, egyet a Nyugati, és egyet a Déli pályaudvarnál. Ezeknél mobilkutakat és vécéket használhatnak a migránsok éjjel-nappal, a pályaudvarok között pedig külön buszokat állít forgalomba a BKK, hogy könnyebben, gyorsabban eljuthasson minden migráns arra a pályaudvarra, ahonnan a neki kijelölt állomásra kell mennie.

Pető hangsúlyozta, ezen zónák kialakítása csak tüneti kezelés, ráadásul nem szabad a közterületeken érezhető migránsjelenlét megszűnését várni ezektől, mivel önkéntesen használható zónákról van szó. Ettől független bízik benne, hogy − az önkéntesek segítségével − csökkenthető a jelenlétük például a Keleti előtti zöldterületen, vagy a pályaudvar közeli II. János Pál pápa téren.

A tranzit zónát a Keletinél a Baross téri oldali aluljáró, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) kihelyezett szolgálati helyisége előtt alakították ki. A Nyugatinál már bejárták a területet, hol tudnának, de a MÁV területén nem találtak ilyen helyet, így Pető azt mondta, a nemzeti vagyonkezelővel kezdtek el tárgyalni, hogy találjanak megfelelő helyet. A Déli pályaudvarnál a Vérmező felé eső, gyalogosok által alig használt  folyosórészen lesz, ahol nyilvános zuhanyzót is használhatnak majd a menekültek. Abban bíznak, ez szerdáig el is készül.

A területet TRANZIT ZONE feliratú táblákkal fogják minden bizonnyal kijelölni, legalábbis a jastótájékoztatón ezekből láttunk többet is. A táblán jelzik, hogy férfiak és nők egyaránt tudnak mosdót zuhanyzót használni, segítenek a közlekedésben, illetve a területen orvosi vizsgálatra is van lehetőség. A Keletinél például minden este hét körül a Máltai Szeretszolgálat tart orvosi ügyeletet.

Pető szerint az a terv, hogy jelölő színekkel különböztetik meg a  befogadó állomásokat és ezzel a színnel jelölik meg az önkéntesek a migránsoknál lévő határozatokat így segítve elő, hogy melyik pályaudvarra tartó tranzitbuszra kell felszállniuk. Emellett a BKV két csuklós buszt is beállít, hogy megkönnyítse a menekültek közlekedését a pályaudvarok között. A két busz reggel héttől este tizenegyig közlekedik. Pető kiemelte, hogy a buszokat folyamatosan fertőtlenítik, és másra nem is használják majd őket.