A 40 fok mellé esőt nem, csak szaharai homokot kapunk az égből

2015.08.09. 17:17 Módosítva: 2015.08.09. 17:19

Kezdjük a legfontosabbal:

A következő napokban is folytatódik a hőség, többfelé 40 fok várható, és csak a jövő hét második felében jönnek az enyhet adó, heves zivatarok.

Elgalábbis ezt jósolja a Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott középtávú előrejelzésében. De lássuk részletesen is, melyik nap milyen idő várható:

  • Hétfőn az ország nagyobb részén hosszú időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 16-21 fok között alakul, a magasabban fekvő helyeken, a vízpartokon és a nagyobb városok belsejében akár 22-23 fok is lehet, ugyanakkor a keleti, északkeleti országrészen helyenként 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérséklet általában 33-37 fok között várható.
  • Kedden és szerdán is sok lesz a napsütés, csapadék nem várható. Kedden 33-37, szerdán 33-38 fokos hőségre készüljünk.
  • Csütörtökön a sok napsütés mellett elvétve lehet egy-egy zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-23, a legmagasabb hőmérséklet 35-38 fok között alakul.
  • Pénteken a Dunántúlon és a Dél-Alföldön többfelé valószínű zápor, zivatar, másutt csak helyenként lehet csapadék. A szél megélénkül, a zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 16-24 fok várható. Napközben 33-38 fokig melegszik a levegő, északkeleten lesz a legmelegebb.
  • Szombaton és vasárnap több órára kisüt a nap, de többfelé kell záporra, zivatarra számítani, viharos széllökésekkel. Szombaton napközben 29-37, vasárnap 29-36 fokig melegszik a levegő, továbbra is északkeleten, keleten lesz a legmelegebb.

Eső helyett szaharai homokot kapunk a nyakunkba?

Az afrikai forróságot idéző melegre érdekes magyarázatot olvashatunk a Kapos.hun. A portál időjósa, Szalinay Tibor kaposvári fényképész szerint a mostani meleg levegő Afrikából érkezik fölénk, mégpedig amiatt, mert Európa egy Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el. Az extrém időjárási helyzeteket tanulmányozó hobbimeteorológus mége egy látványos ábrát is készített a jelenségről:

Fotó: Szalinay Tibor / kapos.hu

A ciklon hatalmas áramlási rendszerében szaharai homokot szippant fel, amely az erős déli áramlásoknak köszönhetően eljuthat hazánk légterébe is.