Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugalom, elég halk lesz a Sziget fesztivál

2015.08.10. 06:30

Hétfőn indul a Sziget fesztivál, ami a közelben lakók számára mindig azzal az izgalommal is jár, hogy vajon mennyit fognak hallani a koncertekből.

Gerendai Károly főszervező az MTI-n keresztül megnyugatat mindenkit:

A Duna mindkét oldalán vasárnap és hétfő éjszaka mért adatok alapján a Sziget fesztivál zajszintje idén sem haladta meg az előírt határértéket.

A főszervező azt mondta, hogy a fesztivál hangpróbája alatt öt helyszínen végeztek méréseket. A budai oldalon szinte nem is lehetett hallani a szigetről szűrődő zajokat, itt 47-48 decibelt értéket mértek, a megengedett 55-tel szemben.

A pesti oldalon 52 decibel volt a legnagyobb érték, ami decibelben számolva csaknem a fele a megengedettnek.

A főszervező szerint a szigeten még nem indult el az összes program, ugyanakkor a hangpróba alatt már érzékelni lehetett a kiszűrődő zajokat, sokszor a közönség morajlása is mérhető volt.

A héten várható nagy hőség miatt a környék lakosainak fel kell készülniük arra, hogy a nyitott ablakon keresztül várhatóan jobban behallatszanak a szigetről kiszűrődő zajok.

A meleg levegő pedig eleve kedvez a hang terjedésének,

míg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások, mint például a szél hangja" - tette hozzá.

Gerendai felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszínpad hangereje sokkal erősebb, mint az éjszakai programoké: este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő. A fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet és mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

A tavalyi nézőcsúcshoz hasonlóan idén is több mint 400 ezer látogatót várnak a fesztiválra.