1,3 mrd ment az állami autókra tavaly

2015.08.11. 19:44
Az összes, állami vezetők számára biztosított autó üzemeltetési költsége több mint 1,3 milliárd forintba került tavaly – tudta meg a hvg.hu. A Magyar Nemzet szerint pedig 2015 első hat hónapjában 115 millió forintot autóztak el a miniszterek és az államtitkárok.

A 625 járműből álló teljes állami flottának az üzemeltetése bruttó 1 342 250 060 forintba került 2014-ben, írja a hvg.hu. Minden állami autóval megtett kilométer bruttó 100 forintba került az adófizetőknek.

A felsővezetők, vagyis a miniszterek és államtitkárok gépkocsiján túl a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) gondoskodik az összes minisztérium (kivéve a külügyi és a honvédelmi tárca) és ezek háttérintézményeinek a járműveiről, és ezeknél a szervezeteknél ennél szélesebb körben jár szolgálati autó. A KEF összesen 625 autót üzemeltet, ezek tavaly 12 millió 653 ezer kilométert futottak.

A járművek közül 151 az elmúlt évben került a KEF rendszerébe, mivel bővült a központosított közbeszerzésre kötelezett szervezetek köre a felsőoktatási intézményekkel, a kórházakkal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal. Továbbá a Nemzeti Örökség Intézetének is van két KEF-es autója, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság munkatársai pedig öt ilyen gépjárműt használhatnak.

Az állami flottában lévő autók életkora változó, a legidősebb jármű 24 éves, míg a legfiatalabbak az idén tavasszal beszerzett gépkocsik. 

Mintegy 115 millió forintot költöttek benzinre és autóik javítására az év első hat hónapjában a kormányzati felső vezetők – írja a Magyar Nemzet hétfői számában, a parlament honlapján közzétett táblázat adataira hivatkozva. 82 millió forintot tankoltak el a kormánytagok a szolgálati kocsikba, és 33,5 millióért javíttatták közpénzen az autókat.A minisztereknek, államtitkároknak és helyettes államtitkároknak 144 szolgálati járművük van.