Fegyveres biztonsági őröket toboroznak a menekülttáborok őrzésére

2015.08.11. 08:48

A Belügyminisztérium megkezdte a fegyveres biztonsági őrök toborzását az új menekülttáborok őrzésére, írja a Népszabadság. Egy korábbi kormánydöntés értelmében 1358 őrt vesznek fel, ők többek között a gyűjtő-elosztó központként működtetendő kiskunhalasi tábort is őrzik majd.

Az új menekülttáborok őrzésére 191 új rendőr felvételére is felhatalmazást kapott a Belügyminisztérium. Az új rendőröket a rendőr-szakközépiskolákba felvehetők számának felemelésével teremtik elő. Belőlük csak két év múlva lesz rendőr, de addig a rendőrség belső átcsoportosítással biztosítja az elvárt rendőri létszámot.

Mint ismert, a kormány 22,2 milliárd forinttal megemelte a kerítésépítésre és a menekültekkel kapcsolatos más kiadásokra fordítható összeget, a biztonsági őrök és a rendőrök felvételét is ebből finanszírozzák majd.

Ahogy azt korábban megírtuk, az új ideiglenes befogadó állomások megépítése ellen a Zala megyei Sormás és a baranyai Martonfa is  tiltakozik . A  kiskunhalasi menekülttábor  pedig az egykori szovjet tüzérlaktanyában lesz, amely ugyan a város szélén van, de lakott területen, miközben a Belügyminisztérium július elején azt mondta, hogy bezárják a településeken működő táborokat, és azokat lakott területen kívül felállított sátortáborokkal helyettesítik.