Fokozódik a diplomáciai botrány: a magyar külügy is bekérette a román nagykövetet

2015.08.11. 13:24 Módosítva: 2015.08.11. 13:47

Hétfőn írtuk meg, hogy a román külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetség képviselőjét azt követően, hogy Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet interjút adott a Romania libera napilapnak, és abban a román fél szerint nem megfelelően nyilatkozott a román-magyar kapcsolatokról. Ráadásul este Victor Ponta román miniszterelnök úgy nyilatkozott a román tévében, hogy Magyarország provokálja Romániát.

Kedden válaszul a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium is bekérette Victor Micula román nagykövetet. A tárca az MTI-vel azt közölte, hogy Magyar Levente a minisztérium államtitkára azért kérte be a román nagykövetet, mert Ponta szerinte Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette.

A minisztérium szerint ezen vádak azt mutatják, hogy "a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elitélése okoz". A tárca szerint a Magyarországgal szembeni "román kormányzati kirohanások" már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

Victor Ponta hétfő este azt mondta, hogy

Azt hiszem, hogy a magyar kormány - a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi - erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is bevonják a botrányba

- jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette, nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz.

Ponta Zákonyi Botond interjújára reagált ezzel, aki azt állította, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről. Példaként azt említette, hogy a gázvezeték, amelyen mind a két irányba kellene lehessen szállítani gázt, csak Magyarországról Romániába működik, vagy hogy probléma van tíz határon átvezető út befejezésével is.

A magyar nagykövetet az interjúban megkérdezték az Orbán Viktor Facebook-oldalán közölt, Tusványoson készült képekről is, amelyekről Zákonyi kijelentette: nem lehet a két ország közötti problémát gyártani abból, hogy valaki történelmi jelképeket árul kitűzőkön, és ennek semmi köze a jó együttműködéshez. (A magyar miniszterelnök azzal kavart kisebb külpolitikai botrányt, hogy Nagy-Magyarországot ábrázoló kitűzőkről posztolt képet a Facebook oldalán Erdélyből.)

Zákonyi felemlegette a magyar nyelvi jogokban fennálló hiányosságokat, például a közintézményekben a nyelvhasználatot is, amelyet elmondása szerint személyesen ellenőrzött le.