Itt a valaha volt leghosszabb hőségriadó

2015.08.11. 14:05

Lehet még ennél is melegebb?

- teszi fel a költői kérdést az OMSZ, majd gyorsan válaszol is rá:

Igen. Bár hazánk időjárásában továbbra sem várható jelentős változás, a felső légkör kiszáradásával egyidejűleg azonban egy-két fokkal melegebb levegő érkezik térségünk fölé. Ennek köszönhetően szerdán, bár nem sokkal, de tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hőség legalább jövő hét elejéig kitart.

Fotó: OMSZ

Ennek megfelelően kedden és szerdán és az egész országra érvényes figyelmeztetés van érvényben, mivel 5 megye kivételével (Borsod, Somogy, Szabolcs, Vas, Veszprém és Zala) mindenhol 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Szerdán hajnalban 14-21, napközben 34-38 várható, amit csak némi gyenge szél és egy kevés gomolyfelhő enyhít majd. Csütörtöktől a hajnali hőmérséklet is emelkedik, előbb 16-22 fokra, majd szombattól 17-23 fokra. Napközben 32-38 fokos hőség várható vasárnapig, amikor is várhatóan megérkeznek a záporok, zivatarok - amik legalábbis ideiglenesen mérséklik majd a meleget.

Az ÁNTSZ éppen ezért vasárnap éjfélig (16-a) meghosszabbította a hőségriadót, amit augusztus 5-én adtak ki,

és ezzel már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés

- írják az oldalukon.