Másfél litert izzadnak az orvosok a klíma nélküli műtőkben

2015.08.11. 06:46

Elég sok dolog van, amit az ember nem szívesen csinálna ebben a kánikulában, a lista valamelyik utolsó helyén állhat az, hogy egy orvos szikéje alatt izzadjon. Márpedig aki most kerül kórházba, annak bizony sokszor izzadnia kell. A Napi Gazdaság keddi cikke szerint ugyanis 

még a nemrég épített vagy felújított kórházakban sem klimatizált minden kórterem

az elavult épületekben működő egészségügyi intézményekben pedig kánikula idején még a több órás műtéteket is elviselhetetlen hőségben kell végeznie a személyzetnek.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta: energetikai szempontból az egészségügyi infrastruktúra jelentős hányada korszerűsítésre szorul, ami a fűtési-hűtési rendszerekre is igaz. A kórházakban a központi légkondicionálás jelenthetné a legköltséghatékonyabb megoldást - bár a klimatizálással becslések szerint 30-40 százalékkal megemelkednek az energiaköltségek. Egy épület hűtése ráadásul nem egyszeri beruházás: a klímaberendezést rendszeresen karban kell tartani, ennek elmaradása komoly veszélyeket hordoz, mint azt az Egyesült Államokban és Kanadában kitört legionellajárvány is bizonyítja.

Nagy Péter, a Szent János-kórház orvos igazgatója azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a műtők levegőcseréjét szigorú előírások szabályozzák, ez pedig csak speciális megoldásokkal biztosítható.

Egy ilyen klímaberendezés legalább másfél millió forintba kerül, ezért nincs is minden műtőben.

Az operáló személyzet emiatt valóban komoly terhelésnek van kitéve: egy 3-4 órás műtét során, amelyet steril ruhába beöltözve, 40 fokban kell végigcsinálnia, akár 1,5 liter folyadékot is veszíthet a szervezet. Hőségriadó idején ezért, más kórházakhoz hasonlóan, a halasztható műtéteket későbbi időpontra teszik át, ami a betegeknek is kedvezőbb.