Titokzatos objektum borzolja a szarvasi vadászok idegeit

01
2015.08.12. 00:42
Megalomán luxusmagaslesnek tűnő építmény borzolja a helyi vadászok idegeit Szarvasnál. Hivatalosan senki sem akar mondani róla semmit, az önkormányzat, a nemzeti park nem tud róla. Az állítólagos építtető helyi vállalkozó az informátor nevét követelte lapunktól nyilatkozat fejében.

A valószínűleg hamis névre regisztrált figyelemfelhívó emailben megadott koordináták alapján indultunk el megtekinteni az ország legbizarrabb magaslesét. A Szarvasról Szentesre vezető úton ráfordultunk egy földútra, ami kivitt a szántóföldek közé. Forgolódtunk egy darabig a kánikulai melegben, majd megláttam néhány, traktorral és egyéb munkagéppel dolgozó embert a szántó közepén. Közelebb érve kezet fogtunk, és a zöld monstrum után érdeklődtem.

Hogyne láttam volna, már párszor sasoltam, mi a fasz az ott.

– mondta egyikük, a pontos helymeghatározáshoz segítségül híva társát, aki a következő útbaigazítással szolgált:

Persze, ott van az. Mennek arra még két kalickát, aztán a dupla trágyahalomnál jobbra.

Jót nevethetett magában alaposan megnyúlt arcomon, ezért aztán néhány keresztkérdés segítségével hagyta magát kifaggatni, úgy hogy a választ én is értsem. Véleménye nem volt igazán az építményről: "Ott van, hát ott van."

És tényleg ott volt. Egy tisztás szélén ott magasodott a magasles, aminek láttán még Ceaușescu is elszégyellné magát. Nem én fogalmaztam így, hanem a figyelmünket felhívó e-mailt író vadász. Ahogy leálltunk a kocsival, tőlünk öt méterre őz ugrott ki a bokor árnyékából. Ha ez magasles, akkor jól be lehet járatva, gondoltam magamban.

Közelebb sétálva megcsodálhattuk a stabil, körülbelül hat méter magas vasszerkezetre ráépített katonai kutricát, amihez hasonlót utoljára a seregben láttam egy rádiós GAZ típusú szovjet teherautó hátán. Természetesen kíváncsi voltam, milyen lehet belülről, ezért felmásztam a szerkezeten. A zöld doboz belül ki van bélelve préselt falapokkal, kényelmes fotelek, egy nagy ágy és beépített fűtőtest gondoskodik arról, hogy lakója jól érezze magát benne. Körben az ablakok feltámaszthatók, ha éppen pufogtatni támadna valakinek kedve. Ilyen objektumba vihették anno Brezsnyevet medvézni a Gerecsébe.

Brezsnyev és a magyar medve legendája

Tartja magát a legenda, hogy az átkosban meghívták egyszer a Lobogó Szemöldökű Szovjet Vezért a Gerecse környéki kormány-vadászterületre. A vendéglátók elkövették a hibát, megkérdezték, hogy mit lőne az elvtárs? Hát mit, mondta Brezsnyev, medvét. Lett erre fejvakarás, mert medve már régóta nincs a magyar erdőkben. Végül kiötlötték, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban van egy rozoga, vén medve, ami majd jó lesz a fővezérnek. El is hozták az erdőbe, rá is lőtt Brezsnyev, de csak a fülét sebezte meg. A medve megijedt, kiszaladt egy tisztásra, ahol asszonyok dolgoztak, a kerékpárjukat letámasztva a fák törzséhez. A medvében feltámadt a régi cirkuszi reflex, felpattant az egyikre, és a hangosan koppanó állú Brezsnyev orra előtt elkerekezett a helyszínről. Eddig a történet, ami vagy igaz, vagy nem. (Forrás: szepkilatas.blog.hu)

A csodálatos magasles megszemlélése után természetesen szerettünk volna beszélni magával az ihletett alkotóval, akit sajnos nem találtunk békésszentandrási otthonában. Másnap sikerült telefonon utolérni Kiss Lászlót, aki egy percig sem tagadta le az építményt, hanem rögtön üzent vadásztársainak:

A tisztelt tagtársaknak utána kéne járni, hogy mi az, mert nem magasles, meg hogy van-e engedélye.

Mikor közöltem vele, hogy bár nem vagyok tagtárs, de pont erre vagyok kíváncsi, Kiss visszavonulót fújt, és arról érdeklődött, kitől kaptam az információt. Meghallva, hogy egy valószínűleg fake email-címről jött az infó, azt mondta, hogy ő se ma jött le a falvédőről, és itt be is fejezzük a beszélgetést.

Fő profil: a magasépítés

Kiss László maga nyilatkozta egy helyi újságnak, hogy "mostanában a vadászat az, ami igazán ki tud kapcsolni. Öt éve tagja vagyok az Arborétumi Vadásztársaságnak." A magasles fényében különösen vicces ez a mondata is: "mára gyakorlatilag a magasépítés maradt a fő profilunk".

Azt, hogy az email fiktív címről érkezett, onnan sejtem, hogy a Szarvasi Arborétum Vadásztársaság több vadászával és vadőrével is beszéltem az üggyel kapcsolatban, akik ezt megerősítették, de valahogy ők is szerettek volna inkognitóban maradni. A lényege a véleményüknek, hogy vadászok nem szoktak ilyen magaslest építeni, annak természetbe simulónak kellene lennie, ami erről a monstrumról semmiképpen se mondható el. Kifejezetten kínosnak, nem túl pozitívnak írták le a társaság szempontjából az objektum ügyét. Természetesen megkerestem Gyekiczki Jánost, a vadásztársaság elnökét is, aminek területén a bungaló épült, de nem akart nyilatkozni.

A vonatkozó kormányrendelet az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek listájában sorolja fel az 5 méteresnél kisebb magasleseket:

Magasles, vadetető, erdei építmény, amelynek terepcsatlakozástól mért legfelső pontja, az 5,0 métert nem haladja meg.

Az 5 méternél magasabb építményekhez tehát engedély kell, ami egyes vadászok szerint nincs is az épületnek. Felhívtam a szarvasi polgármestert, Babák Mihályt, vajon megvan-e az az engedély. Babák Mihály néhány nap utánjárás után azt mondta, hogy az építmény engedélyezése nem az önkormányzat hatásköre, de úgy tudja, hogy az engedélyt a Körös-Maros Nemzeti Park adta ki a szerkezetre.

Ezek után érdekes volt, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park sajtófelelőse azt nyilatkozta, hogy nem adtak ki engedélyt a magaslesre, sőt nem is tudnak róla. Mint közölte, nem is adhatnak ki engedélyt, amit ha valaki kiadhat, az a Békés megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya. A hivatalt megkerestük, a választ várjuk.

Frissítés: Megérkezett a Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása: nem a hatáskörük

Megállapítható, hogy az említett ügyben a Békés Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának hatósági engedélyezési kötelezettsége nincs. A kérdéses objektum Szarvas Város közigazgatási területén fekszik, így az építménnyel kapcsolatos eljárás a városi önkormányzat hatáskörébe tartozik. - írta lapunknak a kormányhivatal sajtóreferense. A kör bezárult.