Fiacskám, te csak ne rajzolgasd itt, ahogy lebombázták a házatokat!

2015.08.13. 10:35 Módosítva: 2015.08.13. 20:57

A pályaudvarokra érkező és várakozó menekült gyerekek azt csinálják, amit sok gyerek szeret: rajzolnak. Számukra ez különösen fontos az élményfeldolgozás szempontjából. Az RTL Klub riportja szerint az élmény ebben az esetben nem családi nyaralást, hanem közvetlenül átélt háborút jelent.

A rajzok szemet szúrtak a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) (az RTL Klub eredetileg Budapesti Rendészeti Igazgatóságként hivatkozott rájuk, és ebben a cikkben is így szerepeltek), amely megkérte a menekülteket segítő Migration Aid nevű szervezetet, hogy hívja fel a menekültek figyelmét, tilos az utcán rajzolgatni, mert az

köztisztasági szabálysértésnek minősül,

írták a tévének. Ez a szabály nem újdonság, eddig is törvénybe ütközött, ha valaki zsírkrétával az utcára rajzolt, csak eddig nem hívták fel rá külön a figyelmet. A figyelmeztetésnek talán ahhoz is köze lehet, hogy egy bombázást ábrázoló gyerekrajz akár még empátiát is kelthet a közönyös emberek körében.

Deutsch Tamás zsírkrétázhat az utcán

A történet további finomsága, hogy az igazgatóság akkor nem érezte úgy, hogy fel kellene emelnie a szavát, amikor Deutsch Tamás négy éve ugróiskolát rajzolt az MTVA székháza elé, hogy ezzel tiltakozzon a köztévé botrányos Lomnici-tudósítása miatt. Deutsch akciójáról egyébként számos média tudósított, azt azonban nem tudjuk, hogy kiszabtak-e rá szabálysértési bírságot. 

A fenyegetőzés, az megy

Az igazgatóság figyelmeztetése után a Helsinki Bizottság (HB) kiírta a Facebookra, hogy mi tartozik a köztisztasági szabálysértés kategóriájába. A lényeg: nincs kimondva, hogy a krétával az utcára rajzolás szabálysértési kategória lenne, ugyanis 

köztisztasági szabálysértést az követ el, aki közterületet beszennyez.

A szennyezést a szabálysértési törvény pedig nem definiálja, de mivel a kréta nem tartalmaz környezetre káros  anyagot, egy eső elmossa, így nehezen tekinthető büntetendő, társadalomra veszélyes magatartásnak, írta a HB.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a HB a Facebook-bejegyzését a Váci Rendőrkapitányság aszfaltrajzversenyén készült fotóval illusztrálták.

FÖRI: Csak a takarítás miatt

A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága a hír megjelenése után azzal reagált, hogy nem szabálysértésre hívták fel a figyelmet, hanem arra kérték a Migration Aid munkatársait, hogy „az amúgy is nagy megterhelést jelentő folyamatos takarítási, fertőtlenítési feladatokat ne nehezítsék tovább". A közleményük szerint csak azért fordultak az önkéntesekhez, hogy a takarítás során ne legyen probléma abból, hogy a rajzokat nem lehet kikerülni.

Szerintük azonban semmilyen tiltás, figyelmeztetés nem történt. Mint írják, a budapesti pályaudvarokon megnyitott tranzitzónák a FÖRI használatában lévő közterületek, amelyekre más szabályok vonatkoznak. Így itt a gyerekek rajzolhatnak a földre is, mint ahogy ezeken a területeken adott esetben aludni, tisztálkodni is lehet, miközben ezt Budapest közterületein nem szabad megtenni.

Hozzáteszik azt is, hogy a Migration Aid ötlete alapján a gyermekek nem aszfaltra készített rajzait összegyűjtenék és később kiállítást, és jótékonysági árverést rendeznének.  • Tippek
  • Hírek