2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Luxus ünnepséggel zárták a roma esélyegyenlőségi projektet

2015.08.13. 07:07
Felső kategóriás rendezvénnyel ünnepelte meg a Türr István Képző és Kutató Intézet a roma nők foglalkoztatását segítő uniós projektje lezárását. Az intézmény 10 millió forintot költött el a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott fogadásra.

Bár nehéz helyzetben élő roma nők segítésével foglalkozó projektről volt szó, mégsem fogta vissza a rongyrázást a programot menedzselő állami intézmény.

A Nő az esély programot uniós forrásokból finanszírozták, és azzal a céllal indították, hogy segítsék ezer roma nő szakmai képesítésének megszerzését a szociális és a gyermekjóléti szakmákban, valamint hogy támogassák a munkaerő-piaci elhelyezkedésüket. A projekt gazdája eredetileg az Országos Roma Önkormányzat volt, amellyel együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) is besegített a munkában.

Vélhetően úgy gondolták, hogy egy ilyen nagyszabású, összességében 1,5 milliárd forintos programhoz nagyszabású és drága eredménybemutató rendezvény dukál.

A zárórendezvényre a Türr István Képző és Kutató Intézet írt ki közbeszerzést, amelyen a „projekt szellemiségéhez illeszkedő, pozitív üzenetet hordozó felső kategóriás helyszín” biztosítását írták elő a pályázóknak, és 10 milliós keretet adtak a szervezésre. A győztes cég végül 9 935 000 forintos ajánlatával győzött.

Az ünnepséget áprilisban az MTA épületének Dísztermében tartották. Felszólalt Czövek Éva, a TKKI főigazgatója, Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára és Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának azóta államtitkárrá előléptetett EU-fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkára.

A megünnepelt projekt egyéb költségeiről az LMP épp a napokban tartott sajtótájékoztatót. Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szóvivője szerint „messziről bűzlik” a Nő az esély program megvalósítása. Az ORÖ és a TKKI az 1,5 milliárd forintos programban fejenként egymillió forintért képezte a résztvevőket, miközben a képzési piacon ezek a tanfolyamok 50-60 ezer forintért is érhetőek.

Az ellenzéki politikus szerint a baj az, hogy pénzt végül nem a romákra költötték, hanem az egyéb projektköltségek emelték meg a képzések fejenkénti átlagárát. Hadházi szerint a rendezvényszervezésre költött 25 millió, a projektvezetők érzékenyítő tréningjeire kiadott 10 millió, valamint a projekt menedzselésre szánt 100 millió forintos keret jelentett komoly pluszköltséget.