Aláírást gyűjtenek a tanárok az etikai kódex ellen

2015.08.15. 13:46

„A PDSZ Országos Választmány egyhangú döntéssel utasította el a Nemzeti Pedagógus Kar által összeállított Etikai Kódex tervezetet. Számítunk a közoktatásban érintett többi szervezet egyetértő reakciójára is. Annak érdekében azonban, hogy megtudjuk mit gondol az „átlagember”, on-line petíciót indítunk. Ebben arra kérjük az aláírókat, hogy csatlakozva a PDSZ állásfoglalásához, utasítsák el a „korbács és szájkosár” kódex tervezetét!"

írja petíciójában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, új etikai kódexet készít a Nemzeti Pedagógus Kar a tanárok számára: a pedagógus mindig és mindenhol mutasson példát, mert viselkedése a kollégáit is minősíti. Egy tanárnak külsejével is rangot kell sugároznia. A Nemzeti Pedagógus Kar víziója szerint a tanár teljes személyiségét áthatja hívatása, mindig és mindenhol példát mutat, mert viselkedése a kollégáit is minősíti, ezért az etikai normákat mindenütt és mindenkor irányadónak tekinti magára nézve.

A szöveg szerint egy jó pedagógus „gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását”, vagy ha ez nem sikerül, azonnal segítséget kér, és külső megjelenésével, tehát ruházatával is kifejezi hivatása rangját.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásában azt írja, elutasítják az ötletet, a kódexet illegitimnek tekintik, mivel az nem tudja maga mögött a pedagógus társadalom túlnyomó többségének támogatását. Ráadásul a dokumentum szerintük tele van tetszőlegesen értelmezhető kifejezésekkel, meghatározásokkal, a személyes szabadságjogokba ütköző követelményekkel, és egyéb olyan megfogalmazásokkal, amelyek teljesítése életidegen a XXI. század iskolájában.