Két vonat ütközött az Aszód-Balassagyarmat vonalon, többen megsérültek

2015.08.16. 09:52 Módosítva: 2015.08.16. 10:24

21 ember megsérült, köztük ketten súlyosan, amikor összeütközött két vonat vasárnap reggel a Pest megyei Galgamácsánál - tájékoztatta az MTI-t a Mávinform. A baleset az Aszód-Balassagyarmat vasútvonalon történt nem sokkal fél kilenc után, Galgamácsa és Acsa-Erdőkürt állomások között - idézte a hírügynökség Kavalecz Imrét.

Fotó: Mihádák Zoltán

Ugyanakkor a Mávinform honlapjára kitett tájékoztatás szerint a baleset nem Pest, hanem Nógrád megyében, és nem Galgamácsánál, hanem Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között, Galgaguta megállóhely közelében történt.

Az Index vasutas fórumának egy hozzászólója szerint

Elég szomorú hogy a MÁV-csoport sem tudja hol van a baleset... Acsa és Galgaguta között fél úton dekkol a semmi közepén

A balesetben a menetrend szerint Balassagyarmatra, illetve Aszódra tartó motorvonat ütközött össze. Az első vizsgálatok szerint mindkét vonat 20 kilométer/órás sebességgel közlekedett. A szerelvények egymásba nyomódtak, de nem siklottak ki.

Tizenkilenc ember könnyű sérüléseket, jellemzően zúzódásokat szenvedett, egy középkorú férfinak viszont eltört a lába, egy ugyancsak középkorú nőnek pedig a bordája törött el. Az OMSZ nyolc autót és két helikoptert vetett be a mentés során; a sérülteket Balassagyarmatra, Budapestre és Vácra szállították kórházba 

Az egyik mozdonyvezető fej- és lábsérüléseket szenvedett. 

Fotó: Mihádák Zoltán

 A vasúttársaság tájékoztatása szerint a helyszínelés ideje alatt Aszód és Nógrádkövesd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Legkorábban a délutáni órákban indulhat itt újra a vonatközlekedés.

A vasúttársaság biztonsági szolgálatának munkatársai a rendőrséggel közösen megkezdték a baleset okának kivizsgálását.

A rendőrség tömegszerencsétlenséget okozó vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt rendelt el nyomozást.

A Vasutasok Szakszervezete szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történik gyakrabban a nógrádihoz hasonló vonatbaleset, ugyanis évente legalább tízszer van hasonló vészhelyzet.

Tavaly tíz, de idén is már öt olyan figyelmetlenségből vagy műszaki hibából adódó "vonatveszélyeztetési" helyzetet hozott nyilvánosságra a MÁV, amely akár tragédiával is végződhetett volna - hívja fel a figyelmet a szakszervezet.

Az érdekképviselet emlékeztet: már korábban is figyelmeztetett arra, hogy a vasúttársaságnál kevés a szakember, a jelenlegiek túlhajszoltak, nincs pénz utánpótlásra, és ebből előbb-utóbb tragédia lesz. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport