Víz alá került Budapest

D NOE20150817034
2015.08.17. 19:21 Módosítva: 2015.08.18. 00:44

Hatalmas eső csapott le hétfőn kora este Budapestre, a város több részén térdig érő víz állt, több bevásárlóközpont is beázott, és a tömegközlekedés is megbénult egyes részeken. A város több pontján háztartások maradtak áram nélkül, folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, miután egy óra alatt másfél havi csapadéknak megfelelő eső zúdult a fővárosra.

Combig érő víz a Lövőház utcában, beáztak a plázák

A víz elmosta a terelőket a Szépvölgyi útnál, kukákat és toi-toi vécéket borított fel.

„A szemem láttára csapott oldalba egy építkezési kordon egy motoros futárt, aki a sárfolyamban elindult felfelé a térről a Szépvölgyi úton. Az autók az építkezés miatt csak felfelé mehetnek egy szakaszon, de több már visszafordult, mert a lezubogó víz szintje egyre magasabb, a munkagödröt már megtöltötte és lassan ellepi a Lajos utcai kereszteződést is"  –  jelentette egy kollégánk. Az Árpád fejedelem útját is elöntötte a víz, a közeli benzinkút előtt lerobbant egy fehér Seat, miután belehajtott a bokáig érő vízbe.

Kukák versenyeznek a Daubner előtt a megacunamiban

Van képe, videója?

Képeit, videóit a viharról a tema+vihar@mail.index.hu címre küldheti!

A Lövőház utcában is térdig, egyes helyeken combig állt a víz, ami aztán a Mammutokba is befolyt. „A Mammut 2-ben a liftaknába folyik a víz a parkolóházból, jelenleg a parkolóházban 6-8 cm víz áll" – írta Mátyás nevű olvasónk. Ezenkívül több üzletbe is befolyt a víz.

„Egy nő nem bírta tovább és elindult a Fény utcán tovább a Millenáris felé, azt hitte, át tud menni a »pocsolyán«, de kb. 20 méter után leállt az autó motorja. Jöttek a tűzoltók kiabálva, hogy mégis mit gondolt, aztán visszatolták a Lövőház-Fény kereszteződéséhez, az utat pedig lezárták a folyóban úszó székek segítségével" – írta egy másik olvasónk.

A Westend bevásárlóközpontban az aluljárószinten állt a víz, ezért lezárták az egész szintet. „A Corvin plázában is ömlik a víz, lekapcsolták az áramot, boltokban is áll a víz" – írta egy másik olvasónk. A Bálnába is folyt be a víz.

A Nyugatinál az építkezésen alakult ki kisebb zuhatag, a pár napja átadott Spar ázott be, számolt be egy kollégánk a helyszínről. Megtelt a Stadionoknál a buszpályaudvar is vízzel.

„Teljesen apokaliptikus a helyzet. Már itt is bokáig ér a víz" – mondta egy másik kollégánk az Aradi utca és a Nagykörút sarkáról. A Margit híd alatt 15-20 centis víz áll, teljesen beállt a forgalom.

Az apokaliptikus hangulathoz még villám is társult. „Sajnos túl gyorsan történt, hogy lefotózzam, de a szemem láttára csapott a villám a rendőrség épületébe a Teve utcában. Hatalmas füst gomolygott utána. Félelmetes volt" – írta Szilvia nevű olvasónk.

Sok busz, villamos nem jár

A Flórián téri aluljáróban is állt a víz, miután az ahhoz vezető átjáróban már térdig ért, és a lefolyók is megteltek. Az 1-es villamosnál az Árpád híd közelében lévő megállók félteteje szinte semmilyen védelmet nem nyújtott ez ellen az eső ellen, kollégánk ottjártakor pontosan ugyanúgy szakadt az eső alattuk, mint máshol, legfeljebb kicsit lassabban. A vonalon feljebb is gondok voltak: „Egy új tó keletkezett a Lurdy ház előtt, el kellene nevezni" – írta Gábor, a villamospályán álló víz miatt azonban egyik irányból sem tudtak áthaladni a szerelvények.

A 9-es buszon a küszöb fölé ért a víz, így vízben álltak utasok. A 194-es busz viszont megakadt a Garázs utcában, onnan kellett kigyalogolniuk az utasoknak a térdig érő vízben. A Corvin-negyed metróállomásnál is volt olyan szerelvény, aminek utasainak át kellett vágniuk a sötét aluljáróban összegyűlt vízen, mert az állomást utánuk lezárták, a következő szerelvények már nem álltak meg.

A heves esőzés miatt a legrosszabb időszakban ennyi járat nem járt egyes vagy a teljes szakaszon:

FIGYELEM! FRISS KÖZLEKEDÉSI INFORMÁCIÓKTegnap este jelentős mennyiségű csapadék hullott Budapesten és környékén, ami tö...

Posted by BKK - Budapesti Közlekedési Központ on 2015. augusztus 17.

Rengeteg helyen alakultak ki dugók, a helyzetet jól szemlélteti egyik kollégánk beszámolója: „A Széna térről Nyugati villamospótlóval fél óra, és a buszokra alig lehet felférni." Autóval sem volt sokkal jobb a helyzet, fél óra alatt a Széna térről a Mechwart ligetig nem lehetett eljutni, állt a sor.

A viharban szinte lehetetlen volt taxit hívni, folyamatosan foglaltak voltak a társaságok. „Ubernél még nem láttam 3,5-szoros szorzót, de azzal sincs" – írta egy kollégánk. A Wundercar sem talált a megadott címre sofőrt neki. 

Az sem mindig segített, ha valakinek sikerült taxit fognia. „Egy taxi belehajtott a derékig erő medencébe, ami az aluljáró alatt kialakult. Az utas szegény az ablakon mászott ki..." – írta Katalin a Dózsa György út és a Vágány utca sarkáról.

Több helyen nincs áram

Boross Norbert, az Elmű szóvivője elmondta, hogy egybefüggő, nagy kiterjedésű áramkimaradás ugyan nincsen, de sok kisebb van, ez pedig a belső pesti kerületeket szinte mind érintheti, és sok tíz ház lehet most áram nélkül. Sötétbe borult több ponton is a város, és egyelőre nem tudni, pontosan mikor állhat helyre a szolgáltatás, előbb ki kell szivattyúzniuk a vizet a pincékből a tűzoltóknak. Bővebben>>>

Harminc helyszínen folyamatosan dolgoznak a budapesti katasztrófavédők, a legtöbben a belvárosban és a II. kerületben. Utóbbiban több autó is elakadt a magas vízben (videóinkat  itt  és  itt  nézheti meg). Sok helyen pincéket, alagsori helyiségeket is elöntött a víz, a tűzoltóknak sok vizet kellett eltávolítaniuk XX. és XI. kerületi épületekből is.

A vizes úttesten balesetet szenvedett egy mentőrobogós, a IX. kerületi Gubacsi úton történt baleset sérültjét kórházba vitték.

Ilyen volt a vihar videókon

Hol a legnagyobb az egységben az erő? Hol buzognak a kiömlő csatornák, ki siet a Lövőház utcában rekedtek segítségére? Önök felvették, mi megmutatjuk>>>

A Balatonnál is lecsapott

A Balaton környékét is megtépázta a vihar. Az elmúlt órákban lezúdult csapadék elöntötte a vasúti síneket, és a MÁV szerint akár több napig is szünetelhet Fonyód és Balatonszentgyörgy között a vasúti forgalom, miután több mint két kilométer hosszan mosta alá az eső a vágányokat és a töltést Balatonmáriafürdőnél, valamint az állomás egyik váltója vízben áll. Bővebben>>>

A meteorológus sem emlékszik ilyen özönvízre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat automata mérőállomásai szerint Budapesten mindössze egy óra alatt 83,3 mm csapadék zúdult le. Ez azért is rendkívüli mennyiség, hiszen az augusztus havi átlag csapadék mennyisége 55-60 mm szokott lenni.

Budapest az elmúlt 24 órában hullott 108 mm-rel vezeti a toplistát az országban. Ugyanakkor lokálisan sok intenzív felhőszakadás volt, elsősorban a Balaton nyugati medencéjében. Az elmúlt 24 órában Fonyódon 81, Sümegen 76 és Sármelléken 67 mm-t mértek. Bővebben>>>

Egész héten esni fog

Ahogy azt már megírtuk, hétfőn több hullámban, sokfelé voltak zivatarok felhőszakadással. Az OMSZ este tízkor mindenhonnan visszavonta a korábban kiadott másodfokú riasztást, az elsőfokú (citromsárga) riasztás azonban továbbra is érvényben maradt felhőszakadás veszélye miatt az ország egész területén. Az előrejelzés szerint intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az OMSZ előrejelzése szerint az, ami most történik a szemünk láttára, nemcsak egy futó zápor, zivatar, hanem egy hosszan elhúzódó csapadékos időszak, még ha ekkora esővel talán nem is kell számolni a hét többi napján. Bővebben>>>