46 ezer lakásban nincs áram Budapesten

2015.08.17. 21:18 Módosítva: 2015.08.18. 00:36

A katasztrófavédelem hajnali fél egykor kiadott közlése szerint csak Budapesten 46 ezer fogyasztót érint az áramkimaradás. Folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

Izabella utcán végig sötet ablakok és nyilván közvilágítás sincs, az Andrássy úton is több ház sötét. Az Andrássyn daruskocsikról áramot szerelnek reflektoros munkások

– írta korábban kollégánk. A Rákóczi tér környékén sincs áram a házak felében, a Keleti környékén nincs közvilágítás, és a Thököly környékén is vannak sötétbe borult házak a Budapestre lecsapott özönvízszerű eső után.

„A VI. Kerületben az Andrássy és a Wesselényi közötti területen teljesen elment az áram közel két órája és a mobil hálózat is akadozik" – írta egy olvasónk. A VII. kerület Cserhát utcában is van, ahol órák óta sötétben várnak a lakók.

„Az V. kerületben több mint egy órája nincs áram" – írta egy másik olvasónk este 9 előtt nem sokkal. A Keletinél, a Verseny utcában is van olyan ház, ahol elment az áram.

Boross Norbert, az ELMÜ szóvivője este 9-kor elmondta, hogy egybefüggő, nagy kiterjedésű áramkimaradás ugyan nincsen, de sok kisebb van, ez pedig a belső pesti kerületeket szinte mind érintheti, és sok tíz ház lehet most áram nélkül (egy-egy transzformátor három-négy házat is érinthet).

Sok helyen a transzformátorok a pincékben vannak, amik beáztak, ezért a védelmi automatika biztonsági okokból lekapcsolta az áramot. Nem tudni, meddig tart ez az áramszünet, ez attól is függ, hogy meddig esik az eső, utána ezekből a pincékből ki kell szivattyúzni a vizet, aztán pedig várni kell a száradásra is, mielőtt helyreállhatna az áramszolgáltatás. A meleg idő miatt azonban kedden már várhatóan helyreállhat mindenhol a szolgáltatás.

Késő este 30 helyszínen folyamatosan dolgoztak a budapesti katasztrófavédők, a legtöbben a belvárosban és a második kerületben. Utóbbiban több autó is elakadt a magas vízben (videóinkat itt és itt nézheti meg). Sok helyen pincéket, alagsori helyiségeket is elöntött a víz, aluljárókban is áll a víz, a tűzoltóknak sok vizet kellett eltávolítaniuk huszadik és tizenegyedik kerületi épületekből is.

A Szépvölgyi úton egy háromszintes társasház elektromos kábele lett zárlatos, öt lakót kísértek ki a tűzoltók. Ugyan nem az özönvízhez kapcsolódik, de mindeközben a katasztrófavédőket gépkocsitűzhöz is riasztották, az Erzsébet körúton pedig egy lift akadt el – itt elképzelhető, hogy az elektromos rész kaphatott rövidzárlatot.