A híváslista-ügybe belebukott jegyző most a Belügyminisztériumban dolgozik

2015.08.17. 09:32 Módosítva: 2015.08.17. 15:20

Februárban a Belügyminisztérium kormánytisztviselőjének nevezték ki Gaál Róbertet, aki korábban azért bukott meg Szombathelyen, mert ki akarta kérni a hivatal dolgozóinak híváslistáit, írja a Nyugat.hu. Gaál ellen ebben az időben rendőrségi nyomozás folyt. 

Gaál Róbertet 2011-ben nevezték ki Szombathely jegyzőjének. Gaál kinevezése ellen az ellenzék tiltakozott, mert tapasztalatlannak tartották, a Fidesz-többség azonban megszavazta. 

Gaál Róbert (balra)
Gaál Róbert (balra)
Fotó: szombathely.hu

A jegyző tavaly novemberben arra utasította a hivatal egyik osztályvezetőjét, hogy a szolgáltatótól kérje ki a polgármesteri hivatal vezető munkatársainak híváslistáit és sms-forgalmát irodavezetőtől felfelé. Az osztályvezető kérését a szolgáltató elutasította, és másnap értesítette a polgármesteri hivatalt.

Az eset után Puskás Tivadar polgármester azonnal leállította az adatkérést, belső vizsgálat indult, a jegyzőt és az osztályvezetőt felfüggesztették. Gaál Róbert ezután lemondott hivataláról.

Az ügyben a polgármester tavaly decemberben rendőrségi feljelentést is tett, mert felmerült a gyanúja, hogy a jegyző az adatkérésről szóló hivatalos városházi dokumentumot visszadátumozta. Gaál és az osztályvezető a gyanúsítás ellen panaszt emelt a Vas megyei Főügyészségen, és az ügyészség a panasznak helyt is adott. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság idén júniusban végül bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

A Nyugat.hu szerint mindez azért is érdekes, mert a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint Gaál Róbertet már februárban felvették a minisztériumba, miközben még zajlott az ügyében a nyomozás.