Új táblagép helyett egy táska két könyvvel

2015.08.17. 16:13

Nem megy túlságosan gördülékenyen a hátrányos helyzetű gyerekek támogatására létrejött, uniós finanszírozású Út a szakmaválasztáshoz program. A hétvégén például a több településen megtartott családi, szakmai napokon a beígért tanszerek és táblagép helyett hátizsákot és két darab könyvet kaptak a gyerekek, és az ösztöndíjasoknak és a mentortanároknak fizetendő járandóságok folyósításával is folyamatosan gondok vannak - adta hírül a Roma Sajtóközpont. 

Az ösztöndíjprogram célja az lenne, hogy hátrányos helyzetű, általános iskolás diákoknak segítsen piacképes szakmát adó intézményekben továbbtanulni. A programgazdák egy hónapja ígértek a gyerekeknek levélben tanszerekkel megtömött hátizsákot, és egy tabletet, de ebből szinte semmi nem valósult meg. Az ajándékoknak az Országos Roma Önkormányzat közreműködésével kellett volna megérkezniük, de valami hiba csúszott a számításba. A programban résztvevő egyik gyerek édesapja szerint a rendezvényen szóbeli ígéretet kaptak, hogy a tabletet postán fogják majd megkapni a későbbiekben - a gépek állítólag a vámellenőrzéskor felmerült problémák miatt nem érkeztek meg időben Magyarországra. 

A Roma Sajtóközpont már korábban megírta, hogy a programban egyébként is vannak fennakadások: az ösztöndíjasok túlnyomó részének a mai napig részbemn vagy egészében nem fizették ki a megítélt 10-18 ezer forintot, a mentorálók közül is sokan várnak még a bérükre. Ujhelyi István, szocialista európai parlamenti képviselő kérdést intézett a program akadozásának okaival kapcsolatban az Európai Bizottsághoz.