732 menekültet vettünk vissza Ausztriától az év első hét hónapjában

2015.08.18. 13:31 Módosítva: 2015.08.18. 13:32

Augusztus elején 48 migránst vett át Magyarország Ausztriától. Az MTI lekérte az év első hét hónapjának összesített adatait is, amiből kiderült, hogy összesen 732 harmadik országbeli állampolgárt vettünk át Ausztriától. Tavaly ugyanebben az időszakban 111-et. Tavaly az uniós tagállamokból egyébként összesen 827 menedékkérőt küldtek vissza hozzánk. 

A dublini egyezmény értelmében Ausztria visszatoloncolhatja Magyarországra azt a nem uniós állampolgárt, aki jogellenesen lépte át a magyar-osztrák határt, nem menedékkérő, elismert menekült vagy oltalom alatt álló.

Amennyiben a jogellenes átlépést hét napon belül felfedezi az osztrák fél, akkor át kell vennie Magyarországnak az érintetteket, ha csak 90 napon belül fedezik fel, akkor átvételi kérelmet kell előterjesztenie az osztrák hatóságnak, amire a magyar félnek 72 órán belül válaszolnia kell.

Magyarország az így átvett külföldivel szemben további eljárást folytat le. Amennyiben az adott személy menedékkérelmet terjeszt elő, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi eljárás keretében bírálja el a kérelmet, de ha nem nyújt be ilyen kérelmet, azt visszavonta vagy a kérelmét elutasították, akkor a rendőrség idegenrendészeti eljárás keretében tovább toloncolhatja egy harmadik országba, írja az MTI.