Másfél ezer migránst tartóztattak fel hétfőn

2015.08.18. 10:15

Tiltott határátlépés miatt 1446 embert fogtak el hétfőn országban. Tíz esetben embercsempészés, háromban közokirat-hamisítás miatt büntetőeljárás is indult - közölte az ORFK az MTI-vel.

Röszkénél egy magyar és egy holland férfi vitt autójukban két szíriai állampolgárt fejenként 300 euróért Budapest irányába, egy házaspár szállított két szíriait, este pedig egy szegedi nő két társával akart hat irakit a fővárosba vinni. Szeged-Szentmihályteleknél egy szegedi férfi fejenként 250 euróért vitt volna három szíriait, Ásotthalomnál pedig egy román férfivel szemben intézkedtek, akinek az autójában négy szíriai illegális bevándorló utazott.

A migrációval kapcsolatos feladatokban a polgárőrök is segítenek - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly közölte: az Országos Polgárőrszövetség a déli határnál növelni kívánja a létszámot és több technikai eszközt is átcsoportosítanak.

A menedékkérők ellátása ősszel és télen is biztosított lesz a kijelölt befogadóállomásokon, hiszen a legtöbb férőhely kőépületben van, és megoldott a sportcsarnokok, valamint a közösségi terek fűtése is - tájékoztatta az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal a Magyar Hírlapot.

A hivatal a lap keddi számában ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a menedékkérők jogkövető magatartás esetén csak néhány órát töltenek a tranzitállomáson. A migránsok elszállásolását két új ideiglenes tábor is segíti majd, ezek összesen kétezer ember befogadására alkalmasak.

Debrecenben ingyenes buszjáratot indítanak szerdától migránsoknak - adott tájékoztatást az önkormányzat. Fő céljuk az, hogy elősegítsék a Nagyállomásra érkezők minél gyorsabb eljutását a Sámsoni úti befogadóállomásra, ahol a kötelező regisztráció történik. 

A menekültek főleg az éjszakai órákban érkeznek Debrecenbe, így a buszt éjfélkor és hajnali két órakor indítják. A járat szeptember 30-áig biztosan üzemelni fog.

Balesetet szenvedett Bécs mellett egy migránsokat szállító furgon. A csempészjárműben mintegy 50 menekült utazott, közöttük gyerekek is voltak. A gépjármű a bécsi külső gyűrű gyorsforgalmi útján a vösendorfi alagútnál megpördült és a szalagkorlátnak ütközött. Egyik utasa, egy 45 éves nő súlyosan megsérült, őt mentőhelikopterrel egy bécsi kórházba szállították, öt könnyebben sérült utast pedig a badeni klinikán ápolnak. A többi menekültet egy Schwechat melletti gyűjtőhelyre vitték.

A rendőrség gyanúja szerint a járművet a képen látható férfiak egyike vezette.
A rendőrség gyanúja szerint a járművet a képen látható férfiak egyike vezette.
Fotó: Police.hu

Defektet kapott az M1-es autópálya Győr felé vezető részén augusztus 7-én reggel egy olasz rendszámú Ford Tranzit, melyben két férfi 30 bevándorlót csempészett Németország felé. A sofőr és társa az utasokat a járműben hátrahagyva elmenekült a helyszínről.  Mindkettejüket embercsempészés bűntette elkövetésével gyanúsítja és keresi a rendőrség.