Rohamkitelepítés vár a szigorúan védett földikutyákra a határkerítés miatt

2015.08.18. 14:39
Megvan az engedély a délvidéki földikutyák kitelepítésére, de a műveletet egyelőre nem kezdték el, mert „még van idő”, a kerítést építő honvédség még nem érte el az Ásotthalom és Kelebia térségében lévő élőhelyet. A Védegylet képviselője szerint az egész ügy képtelenség: az óriáspandánál is ritkább faj kitelepítése szembemegy az érvényben lévő fajmegőrzési tervvel. A civil természetvédőnek nem mutatták meg az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség által kiadott dokumentumot.

Kettévágja a veszélyeztetett kisemlős, a délvidéki földikutya védett élőhelyét a szerb határra tervezett kerítés. A környezetvédők már az építés megkezdése előtt jelezték, hogy a katonai földgyaluk és a cölöpverő gépek nemcsak a Natura 2000-es, azaz uniós jelentőségű természeti területeken okoznak majd károkat, hanem tönkreteszik a fokozottan védett déli földikutyák kolóniáját is.

Az alig 250 grammosra növő földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis) egy 16 hektáros területen él a kelebiai-ásotthalmi térségben. A 100-150 példány földalatti járatrendszere átlóg Szerbiába is. Az állatok eszmei értéke példányonként egymillió forint, megmentésére 2012-ben külön program indult, miután kevesebb példány él belőle a világon, mint például az óriáspandából.

Júniusban kiderült, hogy kormány olyan nagy lendülettel kezdett a kerítésépítésbe, hogy a természetvédelmi szempontok vizsgálatát a gyorsítás érdekében ki is hagyták előkészületekből. A Csongrád Megyei Kormányhivatal akkor a Hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy ebben a témakörben nem történtek egyeztetések, pedig a kivitelezési munkák előkészítése már megkezdődött.

A civil fellépéssorozat után néhány héttel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) engedélyt kért az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségtől (OKTF) arra, hogy a földikutyákat máshova telepítse.

Az Index információi szerint a KNPI a napokban meg is kapta az engedélyt. A kitelepítés azonban még nem kezdődött meg. A nemzeti parkban állítólag azért nem sietnek a művelet megkezdésével, mert úgy gondolják, van még idő az elvégzéséhez, hiszen a katonák még nem értek a terület közelébe.

A Védegylet munkatársa szerint viszont az egész művelet és az engedély „képtelenség”.

Jánossy András az Indexszel azt közölte, hogy ha nem rohammunkáról lenne szó, akkor a nemzeti park is pontosan azt mondaná, amit a szakirodalomban is lehet olvasni a földikutyafajok áttelepítésének módszertanáról. A vérfrissítés céljára készített 2013-as tanulmány szerint az áttelepítés csak ősszel és csak olyan élőhelyen engedélyezhető, ahol a sikeresség nem kétséges. A kritikusan kis létszámra leszűkült faj nagy volumenű áttelepítése teljességgel megengedhetetlen, és szövegesen ellentétes az elfogadott fajmegőrzési tervvel.

Jánossy András elmondta, hogy a napokban személyesen próbálta kikérni az OKTF engedélyét, de a hivatalban nem mutatták meg neki a dokumentumot.

Megkerestük a nemzeti parkot is, hogy megtudjuk, milyen módon végzik majd az állatok kitelepítését, de azt mondták, csak a minisztérium engedélyével nyilatkozhatnak.