FM: Csak vészforgatókönyv a földikutyák kitelepítése

2015.08.19. 12:00

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint a természetvédelmi szakembereik célja a déli határon tervezett kerítés egyes szakaszai mentén élő földikutyák jelenlegi élőhelyének megóvása, fenntartása. Szerintük csak vészforgatókönyvként szerepelhet az állomány áttelepítése, amire a mostani időszak egyébként nem alkalmas, írja az MTI.

Az Index kedden számolt be arról, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) engedélyt kapott az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségtől (OKTF) arra, hogy a földikutyákat máshova telepítse.

A minisztérium szerdai közleménye szerint a földikutyák élőhelyét érintő szakaszon a régészeti leleteket rejtő területekhez hasonlóan olyan technológiával építik majd ki a kerítést, ami nem jár földmunkával, jelentős talajbolygatással, a készülő kerítésnek pedig nem lesz a felszín alatti része, és minimális lesz a rögzítő cövekek száma is. Ezeken a szakaszokon az új földutat sem a kerítés mellett tervezik.

Emellett azt írták, hogy „az állatok aktivitása most alacsony, a talaj mélyebb rétegeiben tartózkodnak, a területen folyó munkák ezért sem zavarhatják őket."

Azt írták, hogy a földikutyák ügyében folyamatosan egyeztetnek a belügyi és honvédelmi minisztériumok munkatársaival, és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata is a helyszínen felügyeli a munkálatokat.

Az Index által időközben megszerzett engedély azonban korántsem vészforgatókönyv. Az OKTF arra adott engedélyt, hogy 100 példányt "járatbontás módszerével és kapa használatával" befogjanak, ládákba tegyenek, és máshova telepítsenek.

Tény, hogy a dokumentum kiköti, hogy az élőhelyet a kerítésépítéssel nem érintett részeken indokolatlanul nem szabad bolygatni, de lehetővé teszi, hogy a teljes populáció felét-harmadát elköltöztessék. Az engedély szerint a földikutyákat a Öttömös külterületére mesterséges járatrendszerbe viszik majd.