Letöltendőt akar a Fidesz a határsértőkre

2015.08.19. 14:49 Módosítva: 2015.08.19. 16:00

Legyen letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálható a határ törvénytelen átlépése, a határzár megrongálása, és szabjanak ki példás büntetést, gyors eljárásban az embercsempészekkel szemben

— hangoztatta Rogán Antal szerdai sajtótájékoztatóján. A Fidesz-frakcióvezetője fokozta a hisztériakampány hőfokát, hogy kijelentette: A hatóságok visszajelzései szerint a határsértők egyre követelőzőbbek és agresszívabbak velük szemben.

Így vezeti félre az embereket Rogán Antal 

Sőt: az Európai Uniótól sem érkezik érdemi segítség, Magyarországnak magának kell megvédenie határait. Rogán Antal kijelentéseit a tények nem támasztják alá. Ahogy azt a kormány képviselői tudják a legjobban, az EU eddig is jelentős pénzügyi segítésget nyújtott, ezt a napokban fejelte meg 19 milliárddal. A migránsok fogadására ezek után kértünk még 2,5 milliárdot, amelynek elbírálása folyamatban van. Brüsszel még ezen felül is gondolkodik további pénzügyi segítségen

Ezek mellett Ausztria rendőri segítséget is nyújt a határ védelmére.

A tények ellenére Rogán a jogszabályt gyorsított eljárásban fogadná el. A Btk. illegális bevándorlással összefüggő szigorítását sürgős eljárásban fogadhatja el a parlament, a Fidesz és a KDNP szeptember 3-ára és 4-ére szeretné összehívatni az Országgyűlést.

Már szeptember elejétől tevékenykedhetnek a déli biztonsági kerítés mellé telepített „határvadász századok” — mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en szerdán. A határvadász századoknak az lesz az egyik feladatuk, hogy azokon a helyeken is védjék a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt.

Fotó: Balogh László

A nagycsaládosok segítéségre siet, tovább nyomasztja a bankokat

Rogán Antal azt is elmondta: a rendkívüli ülésen javasolják elfogadni azt is, hogy töröljék el az adóazonosító jel szükségességét a gyermekek utáni adókedvezmények igénybe vételéhez. Január 1. után csak ennek birtokában lehetett volna kérni a családi adókedvezményt, azonban még mintegy 200 ezren nem rendelkeznek vele.

A fideszes politikus azt is kiemelte: ezt csak akkor tudja elfogadni a parlament, ha a kormánypártok megkapják az ellenzék támogatását.

Megtörténhet a devizahitelek végleges kivezetése, megszűnik az árfolyamkockázat - összegzett. Üdvözölte azt is, hogy piaci árfolyamon, de a jelenlegi piaci feltételeknél kedvezőbben megy a forintosítás. Példaként hozta, hogy minden svájci frank után 31 forint támogatást ad az állam és a Bankszövetség, és a legtöbb adós tehercsökkenéssel kalkulálhat.

Rogán Antal kitért arra is, hogy bankok elszámoltatásának újabb szakaszaként augusztus végéig a forinthiteles ügyfelek is megkapják az elszámoló leveleket, és visszajárnak az indokolatlanul felszámolt költségek. A folyamatról a parlament gazdasági bizottsága részletesen tájékozódik majd.

Az amerikaiakról nem tud, Boross Péter fasiszta kijelentésével nem ért egyet

A frakcióvezetőt kérdezték az amerikai fegyverek Magyarországra telepítéséről szóló sajtóhírekről is. Azt felelte: nem tud róla, hogy a kormány ilyen hivatalos felkérésről döntött volna, és a parlamenti bizottságokat sem tájékoztatták erről.

Megkérdezték arról is, mi a véleménye Boross Péter Magyar Hírlapnak adott interjújáról, amelyben a volt miniszterelnök egyebek mellett azt mondta: "a bevándorlás nem kulturális és civilizációs, hanem etnikai probléma. Ugyanis különböző nyelvű népek, az európaitól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába."

Rogán Antal azt válaszolta: a nyilatkozatot nem olvasta. Mint mondta, Magyarországon is vannak, akik eltérő bőrszínnel, fizikai vagy szellem adottságokkal születnek, ezeket tiszteletben kell tartani. A bevándorlók esetében a törvények tudatos kijátszását nevezte meg problémaként, utalva arra, hogy Magyarországra törvényesen is be lehet lépni, a bevándorlók 99,9 százaléka viszont a zöldhatáron teszi ezt meg.