Már szeptembertől jönnek a határvadász századok

2015.08.19. 10:47 Módosítva: 2015.08.19. 10:48

Legyen letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálható a határ törvénytelen átlépése, a határzár megrongálása, és szabjanak ki példás büntetést, gyors eljárásban az embercsempészekkel szemben — hangoztatta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A Btk. illegális bevándorlással összefüggő szigorítását sürgős eljárásban fogadhatja el a parlament, a Fidesz és a KDNP szeptember 3-ára és 4-ére szeretné összehívatni az Országgyűlést.

Már szeptember elejétől tevékenykedhetnek a déli biztonsági kerítés mellé telepített „határvadász századok” — mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en szerdán.  A határvadász századoknak az lesz az egyik feladatuk, hogy azokon a helyeken is védjék a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt.

Korábban Lázár János jelentette be, hogy több ezer rendőrt vezényelnek a szerb–magyar határra. A miniszter szerint a határvadász századoknak az a feladata, hogy „fellépjenek az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követeléssel fellépő bevándorlókkal szemben”. A határvadászok a rendőrség kötelékében fognak szolgálni. Augusztus végéig a határzárnak meg kell épülnie — mondta most Kovács Zoltán.