Van, amit Lázár János sem tud felgyorsítani

D NOE20150510013
2015.08.19. 12:20
A külföldön született magyar gyerekek anyakönyvezése lassan halad – ismerte el Lázár János az MSZP-s Ujhelyi Istvánnak írt levelében. Lázár szerint enyhítenek a szabályokon, felduzzasztják az anyakönyvezést végző fővárosi hivatalt, de a miniszter szerint minden jó szándék ellenére sem sem lehet rövid időn belül felszámolni az ügyhátralékot.

Nyolcezer külföldön született magyar kisbaba vár arra hónapok óta, hogy anyakönyvezzék Magyarországon – ismerte el a fővárosi kormányhivatal néhány hete a Hvg.hu-nak. Ők persze ráérnek, a szüleiknek viszont elég nagy problémát okoz, hogy anyakönyvi kivonat hiányában nem kaphat a gyerek például útlevelet, így nem tudnak vele hazajönni Magyarországra.

Hetekkel ezelőtt vetette fel a problémát Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke, aki egy úgynevezett online panaszablakot is nyitott. Itt jelezhették és jelezték is neki a szülők a gyerek anyakönyvezésével kapcsolatos problémákat. Több szülő arról számolt be, hogy fél-egy évet is várnia kell a magyar papírra.

Ujhelyi Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, aki kormányzati tisztségviselőtől ritkán látott őszinteséggel néz szembe a problémával. Az Indexhez is eljutott levélben Lázár elismerte, hogy jelentős az ügyhátralék, amelyet minden jó szándék ellenére nem is lehet gyorsan felszámolni.

A problémát az okozza, hogy a kormány döntése alapján idén április 1-én a hazai anyakönyvezési ügyek átkerültek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól a budapesti kormányhivatalhoz. Tehát minden honosítási, születési, házassági anyakönyvi ügyet is a fővárosi hivatal intéz. Lázár szerint a hivatalhoz került egy csapásra egy 200 ezres ügyhátralék. Ez pedig, írja Lázár, és most döbbenetes számok következnek,

300 ezres ügyszámot és 500 ezer anyakönyvi cselekményt jelent.

A fővárosi hivatalnokoknak tehát ennyi hátralékkal kell most megküzdeniük, nem csoda hát, ha egy évet is várnia kell annak, aki új papírt szeretne. 

Lázár azt írja, hogy az ügyhátralék ledolgozása érdekében intézkedett már, hogy a 19 megyei kormányhivataltól összesen 100 főt vonjanak még be a munkába. Emellett a kormány döntött bizonyos könnyítésekről: például, hogy útlevelet 6 év alatti gyereknek az anyakönyvi kivonat nélkül is ki lehet állítani, illetve a hivatalos fordítás formai követelményeit is enyhítik.

Lázár reméli, hogy így csökkenni fog majd az eljárási határidő, de az Ujhelyinek írt levelét úgy zárja: "remélem, elismeri, hogy

minden jó szándék és feszített munkatempó megléte mellett sem várható el a Kormányhivataltól, hogy a jelenleg meglévő ügyintézési hátralékot rövid időn belül felszámolja.

Ujhelyi István erre az Indexnek úgy reagált: "A Fidesz százmilliós plakátokon hirdeti, hogy a kormány reformjai sikeresen működnek, miközben épp ez az eset is az ellenkezőjét bizonyítja. A rezsim jobban tenné, ha pazarló kormánypropaganda helyett a jobb kormányzásra fordítana több figyelmet és forrást." Az MSZP törvénymódosítást is benyújt a magyar parlamentben, hogy a kormányhivatalok mellett a konzuli tisztségviselők is anyakönyvezhessenek gyerekekeket.