Megütöttek egy nőt Kocsis Máté ünnepi megemlékezésén

2015.08.20. 11:16 Módosítva: 2015.08.20. 18:35
Durva dolgok történnek a nyolcadik kerületi önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén, a Golgota téren, ahol azonosítatlan biztonsági őrök és a kormány és Kocsis Máté bevándorlóellenes politikája ellen tüntetők kerültek szembe egymással, és még egy pofon is csattant.

A már hónapok óta a Kossuth téren sátrazó Nincs Alku Párt 30-40 aktivistája ment el a nyolcadik kerületi önkormányzat megemlékezésére, hogy, ahogy a Facebookon írják, "lelki nyomásgyakorlással" elejét vegyék annak, hogy Kocsis az ünnepi beszédében a menekültek ellen "uszítson". Emellett, alkalomhoz illően arra akarták felhívni a figyelmet, hogy Szent István is egy befogadó Magyarországról írt intelmeiben, ilyenkor pedig ezeket a gondolatokat kell ünnepelni, nem a Fidesz alkotmányát.

Csak hogy a rendezvényre nem igazán sikerül bemenniük. A csoport vezetője a rendőrséggel tisztázta, hogy a nyilvános rendezvény biztonsági őrei senkit nem gátolhatnak meg abban, hogy részt vegyen az ünnepségen és megbeszélte a Golgota téri rendezvényt hivatalosan biztosító biztonsági szolgálat vezetőjével, hogy ha nem csinálnak semmi botrányosat, akkor bemehetnek a megemlékezésre.

A lekerített tér bejáratát mégis vagy 20 kigyúrt, kopasz, kidobónak kinéző ember állta el a demonstrálók előtt.

Az úriemberek azt mondták a tüntetőknek, hogy a téren zárt körű rendezvény van, így oda nem mehetnek be. Azt viszont se ők, se az önkormányzat helyszínen lévő sajtósa nem volt hajlandó elmondani, hogy kik ők és kinek a megbízásából állják útját a nekik nem tetszőknek. Az biztosnak tűnt, hogy nem tartoznak a rendezvényt hivatalosan biztosító céghez, mert az ő embereiknek sárga megkülönböztető mellényük van a cég nevével, míg a kopaszokon nincs semmi ilyen.

A bejáratnál hangos vita alakult ki a kidobók és a tüntetők között, sőt,

a kopaszok szervezőjének tűnő ember egy idős hölgyet fel is pofozott.
 
 

Emiatt a rendőrség jegyzőkönyvet is fölvett, bár amúgy a rendőrök nem tettek semmit a kidobók ellen, csak álltak mellettük.

Kocsis Máté végül a a színpadról azt kérte, hogy engedjék be a tüntetők vezetőjét, "hadd mondhassa el, amit akar". A demonstráció szervezője fel is ment a színpadra, ahol a megemlékezés közönségének folyamatos fujjolása és kiabálása mellett beszélt is Szent Istvánról, a befogadó Magyarországról, és azt kérte Kocsistól, szóljon az embereinek, hogy engedjék be a többi tüntetőt is. Végül azt üzente, hogy "Polgármester úr, találkozunk még!", majd a hivatalos biztonsági őrök kikísérték a területről. Ez után folytatódott az ünnepség a kenyérszenteléssel.

Kocsis Máté az ünnepség után az Index kérdésére azt mondta, nem tud a demonstrálókat feltartó kopaszokról és biztos, hogy nem az önkormányzat bérelte fel őket. A polgármester elmondása szerint az önjelölt biztonsági őrökről és az atrocitásokról csak az Indextől hallott, és ahogy minden önkormányzati rendezvényt, ezt is a közterület felügyelet biztosította. Megkérdeztük, hogy ismeri-e a kopaszok szervezőjének tűnő embert - aki ugye fel is pofozott valakit, és aki később a rendezvényen belüli sátorban ette az ország tortáját - és hogy ő az önkormányzatnak dolgozik-e. Kocsis szerint biztos hogy nem az önkormányzat alkalmazottja, és bár a nevét nem tudja, látásból ismeri a férfit.

Kocsis azt is mondta, hogy ahogy a nemzeti ünnep megemlékezését személyeskedő kiabálásokkal megzavaró demonstrációt, úgy a fizikai erőszakot is elítéli és nem tartja az ünnephez méltónak. A kérdésre, hogy tervezi-e az önkormányzat kivizsgálni, hogy kik voltak az önjelölt biztonsági őrök, Kocsis csak annyit mondott, hogy ez már a rendőrség dolga.

A józsefvárosi önkormányzat az esetről ezt a közleményt adta ki:

A magyar államalapításra emlékező józsefvárosi ünnepséget provokátorok zavarták meg, ordenáré és közönséges molinókkal, hasonló stílusú bekiabálásokkal. A csoportot vezető Szabó Gábor jelenleg vádlottak padján ül, a józsefvárosi közvagyon ellen elkövetett milliós nagyságrendű bűncselekmények miatt. Elfogadhatatlannak tartunk és visszautasítunk minden provokációt és agressziót, különösen egy nemzeti ünnepen.

Az első közlemény nem említette a pofont és a rejtélyes biztonságiakat sem, de később, legalábbis utóbbi tisztázandó a következő közleményt küldte az önkormányzat:

A Józsefvárosi Önkormányzat mai rendezvényét, mint minden más esetben, a közterület-felügyelet munkatársai biztosították. Az atrocitásban érintett személyek semmilyen megbízást, kérést nem kaptak az önkormányzattól a rendezvény biztosítására. Úgy tudjuk, a két csoport tagjai között korábbi, személyes konfliktus okozta az összetűzést. Az önkormányzat elnézést kér a békés megemlékezőktől, akik nem azért jöttek el az ünnepségre, hogy ilyen provokációnak és agressziónak szemtanúi legyenek Szent István napján.

A pofozkodásról délután a Budapesti Rendőr-főkapitányság is kiadott egy közleményt:

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. augusztus 20-án 10 óra 25 perc körüli időben a Budapest VIII., Golgota téren egy hölgy tett bejelentést az ott szolgálatot teljesítő rendőröknél, mert 10 óra 15 perc körüli időben előzetes szóváltást követően őt egy férfi megütötte. A Golgota téren 11 óra 15 perc körüli időben egy férfi szintén bejelentést tett az ott szolgálatot teljesítő rendőröknél, hogy percekkel korábban egy ott tartózkodó férfi mások becsületét sértő kijelentést tett. A helyszínen lévő rendőrök intézkedési és segítségnyújtási kötelezettségüknek megfelelően az érintett feleket igazoltatták és a sértetteket felvilágosították jogaikról.