Szinte teljesen bezárják az újpesti Károlyi Kórházat

2015.08.20. 08:09 Módosítva: 2015.08.20. 09:31
Októbertől a Honvédkórház veszi át a belgyógyászati, kardiológia és sebészeti ellátást, Újpesten csak a rehabilitáció marad. A Károlyi már hosszú ideje leépülő, rossz hírű intézmény volt, az állam most itt kezdi a nagy racionalizálást.

A kórházak államosítása után már várható volt, hogy indul a gazdaságossági racionalizálás. És itt is az első kórházösszevonás: 

az újpesti Károlyi Sándor Kórházban októbertől megszűnik az aktív ellátás, a feladatköröket a Honvédkórház veszi át.

Az újpesti kórházban ezután már csak a krónikus és rehabilitációs részlegek maradnak meg. Az Index értesülését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is megerősítette.

Az ÁEEK szerint az átalakítás nem érinti az újpestiek folyamatos egészségügyi ellátását. A súlyosabb betegségek esetén az újpestieket már eddig is a Honvédkórházba utalták be. Októbertől annyi változik, hogy minden belgyógyászati, kardiológia és sebészeti ellátást ott kapnak meg, írta kérdésünkre az ÁEEK.

Az intézkedést az egyensúlyi gazdálkodásra törekvés, valamint a biztonságos betegellátást szem előtt tartó szakmai átszervezési programok indokolják, amelyektől a felek betegellátási előnyöket, hatékonyság-növekedést, valamint fedezetjavulást, a két kórház pénzügyi helyzetének javulását várják.

Az újpesti kórház két telephelyből áll: a Baross utcai egykori Városi Kórházból és a Nyár utcai komplexumból. Tavaly 9355 beteget láttak el 415 ágyon. Ezek közül 160 volt úgynevezett aktív, azaz betegségek gyógyítására fenntartott ágy. 255 ágyon krónikus betegeket, időseket kezeltek, illetve rehabilitációt végeztek.

Az intézményt az elmúlt tíz évben a folyamatos leépítés jellemezte. A 2007-es reform idején aktív ágyai jelentős részét elveszítette. A kórháznak már akkor az idősgondozózás, ápolás irányába kellett elmozdulnia.

A kórház - a több intézményhez hasonlóan folyamatos adósságokkal küszködött. 2014 novemberében 620 millió forint volt az adóssága (miközben az őt most átvevő Honvédkórháznak 4 milliárdos).

A fenntartó azt csinál a tulajdonával amit akar - mondta Bocskai Tamás főigazgató hozzáfűzve, hogy a döntésről nem nyilatkozik, mert a magyarázatot is a fenntartónak kell megadnia.

Újpest önkormányzata semmilyen döntésről nem kapott hivatalos tájékoztatást, bár tudomásunk van róla, hogy a dolgozókat hétfőn állománygyűlésre hívták - mondta Wintermantel Zsolt.

A kerület polgármestere szerint legalább tíz éve folynak tárgyalások a kórház működtetéséről, és amióta ő a polgármester mindig kiállt amellett, hogy az újpestieknek is joguk van a jó színvonalú egészségügyi ellátáshoz. A kórház az elmúlt 20 évben folyamatosan leépült, rendszeresen kényszerítették öncsonkító lépésekre, volt olyan időszak, mikor kötelezően előírták a heti öt napi ügyeletet, de csak négy napot finanszíroztak, az hogy eddig húzta, az maga a csoda és a benne dolgozók érdeme- jelentette ki Wintermantel hozzátéve, hogy az önkormányzat a kórház nehéz helyzete miatt már korábban saját fenntartásba vette a szakrendelőt, amit fel is újított és új műszerekkel szerelt fel. A gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőket is felújítottuk - mondta a polgármester, aki a mindenkori egészségügyi kormányzattól elvárja, hogy az újpestiek kórházi ellátása is biztosított legyen

A kórházakat 2011-től államosították. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) átalakítása után idén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lett az intézmények fenntartója. Az ÁEEK megkezdte a tetemes adósságok kifizetését. Ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy racionalizálni fogják a teljes kórházi struktúrát. Ez osztályok megszűnésével és összevonásokkal járhat, de a kormány minden alkalommal azt hangsúlyozza, hogy egyetlen intézményt sem szüntetnek meg. 

Mint korában megírtuk, megyénként tervezik újra az ellátást, és a párhuzamosságokat megszüntetik. Megyénként egy fő intézmény marad, Budapesten hat vezető kórház lenne: a Honvédkórház, a Semmelweis Egyetem, a Szent István-, a Péterfy-, az Uzsoki-, valamint a Szent János- vagy a Szent Imre kórház. A magas szakmai színvonalat igénylő ellátásokat ezek a kórházak végzik, és ezek adnak 24 órás ügyeletet is.  Az állami központ az ingatlanok fenntartása mellett az étkeztetésről, az őrzés-védésről, a takarításról és a beszerzésekről gondoskodik.

Amikor idén februárban Rogán Antal bejelentette, hogy Budapesten egy új kórházat akarnak építeni, komoly lobbizás indult meg. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere akkor azzal állt elő, hogy az M0-s és a Megyeri híd pesti hídfőjéhez közeli üres terület alkalmas lenne az új kórház helyszínéül.