Kocsis Máté belső vizsgálatot rendelt el az augusztus 20-i botrány miatt

HUS 8873
2015.08.21. 17:03

A mai napon Kocsis Máté polgármester több szervezetre kiterjedő, belső vizsgálatot indított és szabálytalansági eljárást kezdeményezett a kerületi önkormányzat augusztus 20-i rendezvényén történtek miatt

− írja közleményében a józsefvárosi önkormányzat.

Ahogy arról riportunkban, videónkban beszámoltunk:

  • Augusztus 20-án, a nyilvános, józsefvárosi önkormányzati megemlékezésre szeretett volna bejutni 30-40 ember, akiknek a polgármester Kocsis Mátéhoz képest látványosan más elképzelésük volt Szent István intelmeiről és az Alkotmányról.
  • A hivatalos biztonsági szolgálat vezetője azt mondta, ha nem viselkednek törvény-, és szabálysértően, bemehetnek.
  • A kerítésen belül azonban egy civil ruhás, kb 15 fős, nagydarab, kopaszokból álló szervezett társaság nem engedte tovább őket, mondván, zárt körű a rendezvény.
  • A rendezvény biztosításáért felelős, a kerület polgármesteri hivatalának közterület-felügyeleti ügyosztályát vezető Bajusz Ferenc a kérdésre, hogy kik ezek a nagy, kopasz emberek, akik jogot sértve nem engednek be általuk válogatva embereket azt felelte: azokat ő maga kérte fel. Később ezt közleményben tagadta.
  • Az önjelölt biztonságiőr-társaság vezetőjének tűnő ember közben durván felpofozott egy idős nőt
  • A jogsértéseket a hivatalos biztonsági szolgálat és a rendőrség emberei szó nélkül végignézték. A megütött hölgy, és egy másik férfi panaszát végül felvették.

A Józsefvárosi önkormányzat pénteki közleménye − ami messze finomabban fogalmaz már, mint Bajusz úr elsőreakciós, feljelentős közleménye − szerint a belső vizsgálat során átnéznek minden beszerezhető videót, fotót, jegyzőkönyvet és beszámolót. Az eljárásban pedig szeretnék megállapítani, hogy:

milyen szervezési elégtelenség történt, milyen cselekmények vezettek a kialakult helyzethez, kik, milyen eljárásrend és milyen jogszabályok szerint jártak el a provokációban és az atrocitásban résztvevőkkel szemben. Melyek azok az intézkedések, amik megtörténtek, és amelyek elmaradtak

− írják és hozzáteszik:

„A vizsgálatok ténymegállapításai alapján dönt majd arról az önkormányzat vezetése, hogy szükséges-e feljelentést tenni, illetve fegyelmi eljárást indítani az érintettekkel szemben".

Az eseményről készült videós összefoglalónkat itt tudja megnézni:

Kocsis embere hívta a pofozkodó nehézfiúkat a kerületi ünnepségre