Szűrővizsgálatra köteleznék a menekülteket

2015.08.23. 12:33 Módosítva: 2015.08.23. 12:33

Mivel a Magyarországra érkező illegális bevándorlók járványügyi veszélyt jelentenek, felmerült annak a lehetősége is, hogy törvényi eszközzel kötelezzék a migránsokat szűrővizsgálatra és bizonyos védőoltásokra, mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy a migránsok többsége olyan háborús területekről érkezik, ahol gyakran még az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak, ráadásul a hosszú út, amelyet Magyarországig megtesznek tovább ronthat az általános egészségi helyzetükön.

Egy vizsgálat szerint az országba érkező migránsok mintegy 2 százaléka fertőzött valamilyen betegséggel. A leggyakoribb fertőzések közé tartozik a hepatitis A és a C, illetve a szifilisz, de a gyermekbénulás, a szamárköhögés és a mumpsz átfertőzöttsége is sokkal nagyobb - mondta Pesti Imre.

Magyarországon ugyan próbálják például szűrővizsgálatra küldeni az érintetteket, sőt védőoltás is van, de a migránsok általában gyorsan tovább állnak, így egészségügyi továbbkövetésük lehetetlen.