Újabb gránátot találtak a Széll Kálmán téren

2015.08.24. 16:53 Módosítva: 2015.08.24. 21:55

Gránátot találtak a Széll Kálmán téren a felújítási munkálatok közben hétfő délután. A tér körül huszonegy házból kiterelték a lakókat, amíg  a tűzszerészek hatástalanítják a lövedéket, írta a katasztrófavédelem a honlapján.

A késő esti órákra elhárult a veszély

A BKK este fél tíz után nem sokkal közölte Facebook-oldalán, hogy feloldották a tér és környékének lezárását, mert a tűzszerészek hatástalanították és elszállították a délutáni órákban talált világháborús lövedéket. A metró ismét megáll a téren, és korábban lezárt útvonalakat is megnyitották, de a BKK szerint a buszok közlekedésében a menetrendek helyreállásáig megnövekedett menetidőre kell számítani.

A kiürítés a katasztrófavédelem első, délutáni tájékoztatása szerint körülbelül 400 embert érinthet. Az esti órákban viszont már hatszáz ember kitelepítéséről volt szó. Számukra két befogadóhelyet jelölt ki a kerületi önkormányzat: a Mammut bevásárlóközpontot és a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumot. A tűzoltók hat mozgásában korlátozott embernek segítettek, közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté.

 A 152 milliméteres szovjet repesz-rombológránát a metróbejárattól 20 méterre került elő, kilőtt állapotban. 

A BKK először, nem sokkal délután öt előtt azt a tájékoztatást adta, hogy nincs forgalomkorlátozás a Széll Kálmán téren. Egy órával később viszont már azt tették ki a Facebook-oldalukra, hogy

a környéken jelentős forgalomkorlátozásra kell készülni, amely érinti a BKK-járatok közlekedését is.

A forgalomkorlátozás az alábbi járatokat érinti:

  • Az M2-es metró átmenetileg nem áll meg a Széll Kálmán téren. 
  • A 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, a Jásza Mari térig közlekedik. 
  • A 16-os autóbusz csak a Bécsi kapu térig jár.  
  • A 21-es, a 21A, a 22-es, a 22A, a 128-as, a 129-es, 139-es, a 155-ös, a 156-os és a 222-es autóbusz terelve, a Széll Kálmán tér M helyett a Déli Pályaudvar M végállomásig közlekedik. 
  • A 39-es autóbusz a Batthyány tér M H és a Széll Kálmán tér M között nem közlekedik.

A közúti közlekedésben is korlátozásokat kellet elrendelni. Lezárták a Margit körutat a Széna tértől a Széll Kálmán tér felé, a forgalmat beterelik a Retek utcába. Szintén nem lehet közlekedni a Csalogány utcában a Fazekas utcától, és szintén lezárták a Vérmező utat.