Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Guardian: Értelmetlen PR-fogás a magyar kerítés

D  US20150807015
2015.08.25. 10:44

A magyarországi kerítést elemzi keddi véleménycikkében a Guardian, amely szerint a most épülő határzár egyszerűen "egy értelmetlen PR-fogás".

A brit lap szerint az "ilyen rövid távú intézkedések", mint a falak vagy kerítések nem fogják megoldani Európa bevándorlással kapcsolatos problémáit. Az ide érkezők ugyanis egyszerűen másik utat keresnek majd.

A Guardian publicistája szerint Magyarország a spanyolok és a bolgárok példáját követte, amikor a kormány úgy döntött, kerítést épít a szerb-magyar határra. "Ahol migráció van, ott gyakran egy fal is előkerül" - állapítja meg Patrick Kingsley. Ám a szerző szerint ilyenkor elég gyorsan a kerülőút is megjelenik, vagyis a kerítés "hiábavaló".

A kerítés inkább mentális torlaszt jelent, mint fizikai akadályt.

A Guardian szerint a magyar kerítés azt az illúziót kelti, hogy a kormány tesz valamit a migráció megakadályozása érdekében, miközben ez nem jelent érdemi megoldást. Ilyen nagy bevándorlási hullámot ugyanis semmilyen fal nem tud megakadályozni. Sokkal riasztóbbak ugyanis azok az erők, amely a migránsokat a fal felé terelik.

Ha a magyar kerítés végig megépül, a migránsok majd várhatóan Horvátország felé kerülnek, de vissza nem fordulnak. A Guardian szerint ebből az következik, hogy a kerítés igazából a magyar közvéleménynek szól, és egyszerű PR-fogás a kormány részéről.

A szerző szerint a magyarhoz hasonlóan hiábavaló a Calais-nál tervezett kerítés is, mert nem tudja megakadályozni a tömeges migrációt.

A számok is azt igazolják egyelőre, hogy hiába kezdték el építeni a kerítést, a menekülthullám nem csökkent. A nyomás Ásotthalomnál ugyan csökkent, de Röszkénél a vasúti sínen át jönnek tömegével. Itt olvashatja erről a cikkünket a kerítés hatásáról. Hétfőn Csongrád megye déli részén 1930 migránssal szemben intézkedtek a polgárőrökkel együttműködő rendőrök. A rekordszámú tömeg 43 csoportban érkezett. Ez nem jelent csökkenést a korábbi adatokhoz képest.