Guardian: Értelmetlen PR-fogás a magyar kerítés

D  US20150807015
2015.08.25. 10:44

A magyarországi kerítést elemzi keddi véleménycikkében a Guardian, amely szerint a most épülő határzár egyszerűen "egy értelmetlen PR-fogás".

A brit lap szerint az "ilyen rövid távú intézkedések", mint a falak vagy kerítések nem fogják megoldani Európa bevándorlással kapcsolatos problémáit. Az ide érkezők ugyanis egyszerűen másik utat keresnek majd.

A Guardian publicistája szerint Magyarország a spanyolok és a bolgárok példáját követte, amikor a kormány úgy döntött, kerítést épít a szerb-magyar határra. "Ahol migráció van, ott gyakran egy fal is előkerül" - állapítja meg Patrick Kingsley. Ám a szerző szerint ilyenkor elég gyorsan a kerülőút is megjelenik, vagyis a kerítés "hiábavaló".

A kerítés inkább mentális torlaszt jelent, mint fizikai akadályt.

A Guardian szerint a magyar kerítés azt az illúziót kelti, hogy a kormány tesz valamit a migráció megakadályozása érdekében, miközben ez nem jelent érdemi megoldást. Ilyen nagy bevándorlási hullámot ugyanis semmilyen fal nem tud megakadályozni. Sokkal riasztóbbak ugyanis azok az erők, amely a migránsokat a fal felé terelik.

Ha a magyar kerítés végig megépül, a migránsok majd várhatóan Horvátország felé kerülnek, de vissza nem fordulnak. A Guardian szerint ebből az következik, hogy a kerítés igazából a magyar közvéleménynek szól, és egyszerű PR-fogás a kormány részéről.

A szerző szerint a magyarhoz hasonlóan hiábavaló a Calais-nál tervezett kerítés is, mert nem tudja megakadályozni a tömeges migrációt.

A számok is azt igazolják egyelőre, hogy hiába kezdték el építeni a kerítést, a menekülthullám nem csökkent. A nyomás Ásotthalomnál ugyan csökkent, de Röszkénél a vasúti sínen át jönnek tömegével. Itt olvashatja erről a cikkünket a kerítés hatásáról. Hétfőn Csongrád megye déli részén 1930 migránssal szemben intézkedtek a polgárőrökkel együttműködő rendőrök. A rekordszámú tömeg 43 csoportban érkezett. Ez nem jelent csökkenést a korábbi adatokhoz képest.