Szuperkórház: helyszín még nincs, de az előkészítésre eltettek 1 milliárdot

2015.08.25. 12:37 Módosítva: 2015.08.25. 15:22

A kormánynak még ebben az évben döntenie kell az új budai kórház helyszínéről, a jövő évi költségvetésben ugyanis 1 milliárd forintot különítettek el a kórház tervezésére és előkészítésére. Információink szerint a döntés szeptemberben még nem várható, mert a kormány most mással van elfoglalva.

Mint megírtuk, a modern kórház lehetséges helyszíneire több elképzelés is felmerült:

  • a János kórház vagy annak környéke
  • a volt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) lipótmezei épületegyüttese
  • a félbehagyott Sportkórház épülete, esetleg a Déli pályaudvar területével kiegészülve
  • a Szent Imre kórház továbbfejlesztése
  • egy újpesti (!) üres terület a Megyeri hídnál

A főváros lakosságának 40 százaléka Budán él. Míg Pesten több modern, jól felszerelt, milliárdokért fejlesztett kórház működik 24 órás sürgősségi központokkal, Budán nincs ilyen intézmény. A János kórház ugyan minden szakmában tud ellátást nyújtani, sürgősségi ellátást is vállal, az épület borzalmas állapotban van, a körülmények nagyon rosszak. A Szent Imre kórház modernebb, ott viszont nincs mindig minden szakmából elég orvos. Nincs megoldva Budán a központi gyermekellátás sem.

Amióta Rogán Antal bejelentette, hogy Budának új kórházat építenek, heves lobbizás indult meg a helyszínekért. Tarlós István az évek óta üresen álló, egykori lipótmezei pszichiátriai intézet mellett tette le a voksát. Ezzel együtt támogatta a III. kerület polgármesterét, aki azt mondta:  Buda egészségügyi ellátására nem egy új kórház kell, hanem a már meglévő Dél- és észak-budai súlyponti kórházakat, köztük a Bécsi úton lévő Szent Margit kórházat kellene fejleszteni. A II. és a XII. kerület polgármestere a János kórházért lobbizik, de beszállt a harcba egy nem budai polgármester is: Wintermantel Zsolt egyenesen azt vetette fel, hogy Buda új kórháza Újpesten legyen, egy jól megközelíthető üres területen a Megyeri híd lábánál.

Lokálpatrióták hétfőn 11 ezer támogató aláírást adtak át az egészségpolitkáért felelős helyettes államtitkárnak, hogy az új kórház a Szent János kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel. Az ívet II. kerületi lakosként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára is aláírta.

Azzal az aláírók is tisztában vannak, hogy a János kórház épületei teljesen elavultak, nem alkalmasak a XXI. századi kórházi követelmények teljesítésére. A János kórház modernizálására az elmúlt években több terv és megvalósíthatósági tanulmány is született. A kórház korábbi orvosigazgatója az Indexnek azt mondta: a heidelbergi vagy a  mannheimi klinika  példája jól mutatja, hogyan lehet modernizálni egy százéves kórházi épületet a mai kor követelményeinek megfelelően. Az aláírásgyűjtő íveket átvevő Beneda Attila, az    Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta:  a János kórházat mindenképpen fel kell újítani, mert ott a 21. századi tudás mellett 19. századi infrastruktúra van.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy itt is lenne az új kórház.  Információink szerint az egészségügyi államtitkárság ugyanis nem felújításban, hanem teljesen új kórház építésében gondolkozik. Úgy tudjuk, 4-5 lehetséges helyszínre tesznek majd javaslatot a kormánynak. Korábban felmerült egy olyan elképzelés is, hogy  az új kórházban a János-kórház orvosai és személyzete folytatná a munkát. 

Fontos szempont, hogy az új kórháznak mindenképpen könnyen elérhetőnek kell lennie: akár az M7-es vagy az M1-es autópályáról gyorsan oda kell érnie egy szirénázó mentőnek. Legalább ennyire fontos szempont, hogy a vizsgálatokra behívott betegek is könnyen megközelíthessék a kórházat, azaz megfelelő tömegközlekedési kapcsolatok is kellenek.

Ebből a szempontból sem a Lipótmezei egykori OPNI, sem a János kórház nincs jó helyen.  A János kórház ugyan az agglomerációból viszonylag jól megközelíthető, de még ha  fel is újítják a Széll Kálmán teret, sem a Városmajor utca, sem a Szilágyi Erzsébet fasor nem lesz szélesebb a kórház felé. Forrásunk szerint nagy valószínűséggel nem lesz elfogadható az sem, hogy az új budai kórházat Pesten, Újpesten építsék meg.

  Ha sikerül helyszínt találni, onnantól is több év telhet el, amíg a kórház megépül. Úgy tudjuk, csak a tervezés és a beruházás elkezdéséig másfél év telhet el.