Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet

2015.08.25. 18:05 Módosítva: 2015.08.25. 18:11

Összehívta kedd estére a nemzetbiztonsági kabinet ülését Orbán Viktor miniszterelnök az illegális bevándorlással összefüggésben – adta hírül az MTI.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormánykonferencia után újságíróknak nyilatkozva jelentette be a tanácskozás összehívását, miután azzal kapcsolatban kérdezték, hogy szerdán a migránsok újabb nagyobb hulláma várható Szerbiából.

Szerdán egyébként bemutatja az ORFK az új, úgynevezett határvadász egységeket. Szintén Lázár János még múlt kedden jelentette be, hogy több ezer rendőrt vezérelnek a déli határra, ezek az úgynevezett határvadász századok nem önálló szervezetek lesznek, hanem a rendőrségen belül jönnek létre. Másnap Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: már szeptember elejétől tevékenykedhetnek a déli biztonsági kerítés mellé telepített határvadászok. Az egyik feladatuk az lesz, hogy azokon a helyeken is védjék a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt.

A belügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy Pintér Sándor miniszter jóváhagyta az országos rendőrfőkapitány elgondolását a határvadász egységek felállításáról. Az ORFK ezek után már kedden jelezte is, hogy szerdán délelőtt nyilvánosan ismertetik a „magyar-szerb államhatár rendjének védelmét kiegészítő rendőri egység létrehozásával kapcsolatos koncepciót”.