Semmit sem csinált a Fidesz, csak a menekülttémát plankolta

2015.08.25. 06:30
Augusztusban teljesen leállt a kormánypárt működése. Az egyetlen téma, amit még a nyári szabadságolások alatt sem hagytak elsikkadni a fideszesek, a menekültügy volt.

Az elmúlt hetekben az újságírók azt tapasztalhatták, hogy a Fidesz szakpolitikusai közül szinte senkit sem lehetett elérni, alig néhányan maradtak a fedélzeten. A szokásos nyári uborkaszezon azonban nem terjedt ki a stratégiailag fontos témára: bevándorlásügyben a Fidesz nem tartott szünetet.

Az Index információi szerint a párt ügyeletes kommunikátorainak kifejezetten előírt feladatuk volt a kánikulai időszakban , hogy a menekültügyet mindenképp próbálják „életben tartani”.

Az utasításnak megfelelően a párt és a Fidesz-frakció augusztusi közleményeinek nagy része ebben a témakörben született. Annak a szigorító törvényjavaslatnak a bejelentését is erre a holt szezonra időzítették, amely lehetőséget ad majd, hogy börtönt szabhassanak ki az illegális határátlépésért. Jól jött a téma életben tartása szempontjából Kocsis Máté több megszólalása is. Az ellenzék, illetve a kormány bevándorlási politikáját kritizáló civilek is ráugrottak a kommunikációs igazgató, egyben VIII. kerületi polgármester állításaira, így napokig topsztori maradt a Fidesz kérlelhetetlen bevándorlóellenessége.

Ismert, hogy a Fidesz és a kormányzat már a nyár elején elindította azt a kampányt, amely a menekülthelyzet súlyosságát hangsúlyozva azt igyekezett sulykolni, hogy az emberek mindennapjait is érinti az erősödő bevándorlás, amelyre a kormány a szerb–magyar határra húzott kerítéssel adott választ.

Az Index információi szerint a Fideszben időközben érzékelték, hogy a belpolitikai szempontok alapján felpörgetett téma kiszorított ugyan szinte minden mást a politikai színtérről, de nagy elvárásokat is generált a kormányzattal szemben. A párt hónapokon át kifogta a szelet a Jobbik vitorlájából, de most attól tartanak, hogy ha nem találnak valamilyen felmutatható megoldást, akkor a nagy igyekezet idővel vissza is üthet.

Ezért a párt most először közvetlenül is támadni kezdte a Jobbikot, hogy felhívja a figyelmet a szélsőjobbos párt bevándorlási politikájának gyenge pontjaira.

A fideszes közleményekben eddig szokás szerint az MSZP, a baloldal és főleg Gyurcsány Ferenc kapta meg a magáét, most azonban elkészült egy, a jobbikosokkal szemben bevethető záradék is. A Fidesz először augusztus 13-án, a Vona Gábor sajtótájékoztatója után kiadott dokumentumban példálózott azzal, hogy erősítette a bevándorlási hivatalt és a rendőrséget,

amely folyamatosan állítja elő az olyan embercsempészeket, amilyen a Vona Gáborhoz közeli gárdakapitány is, aki visszaeső bűnözőként furgonnal pénzért szállította az illegális bevándorlókat. A Jobbik bevándorlásügyben is mást beszél és mást cselekszik.

A Fideszben jelenleg a Jobbikot tartják egyedül veszélyesnek a kormányoldalra nézve a ciklus hátralévő időszakában. A kemény bevándorlásellenes fellépés népszerűségi hatásait először a hétvégén Tapolcán mérhetik le. A Jobbik számára eddig sikervárosként elkönyvelt Tapolcán két olyan egyéni önkormányzati választókörzetben is időközi választás lesz, ahol eddig a szélsőjobbos ellenzéki párt nyert mandátumot.