A kormány nem figyelt a németekre, akik bejelentették a szírek befogadását

2015.08.26. 15:13

Mintha meg sem történt volna, a kormányzat semmilyen formában sem reagált arra, hogy Németországban bejelentették, hogy mostantól különleges eljárásban részesítik a szír menekülteket.

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal nem alkalmazza az úgynevezett dublini rendeletet a Szíriából érkezettekre, ami azt jelenti, hogy, bár megtehetné, de nem küldi vissza a menekülteket abba az EU-s országba, ahol beléptek az unió területére. Így Magyarországnak sem kell tartani a visszatoloncolástól.

A kormány a nyár elején épp a dublini egyezmény várható következményei miatt pörgette fel a menekültellenes kampányt. A fideszes politikusok egymás után nyilatkoztak arról, hogy azért van szükség a keményebb fellépésre, majd pedig a kerítés megépítésére, hogy eltereljék Magyarország felől a menekülteket, különben az egyezmény alapján néhány hónapon belül 200 ezer Nyugat-Európából visszaküldött menekült problémájával kell megküzdenie az országnak.

A súlyos polgárháborúból érkező szíriaiak körében egyébként eddig is majdnem 100 százalékos volt Németországban az elfogadott kérelmek aránya, és a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal eddig is alig élt a visszaküldés lehetőségével: idén júliusig csupán 131 szíriai állampolgár ügyében tették meg, pedig a közel-keleti országból származó menedékkérők száma az első fél évben 44 ezer volt.

A kormányzat és a rendőrség szerdán határvadász bevetési osztályok felállításáról tartott sajtótájékoztatót. A határvadász osztály gyors felállítását Orbán Viktor miniszterelnök kérte az ORFK-tól.

A bejelentésben azonban szó sem esett arról, hogy a legnagyobb kibocsátó ország menekültjeinek ügye teljesen átpozicionálódott.

Az új helyzetben a magyar hatóságok feladata nem az lenne, hogy a szír menekülteket elrettentő célzattal letöltendő börtönt szabjanak ki, hanem az, hogy megkönnyítsék a továbbutazást. Erre hívta fel a figyelmet a rendőrségi szakértő, Tarjányi Péter is, aki Facebook oldalán azt írta:

most lett végképp felesleges a kerítés, a BTK módosítás, a 3-4 év börtön és minden olyan intézkedés, ami arra irányult, hogy a migránsok megijedjenek az Európába vándorlástól...Természetesen a regisztrációjuk, szűrésük továbbra is kiemelt feladat... De a megállításuk???

Az Index információi szerint egyébként a miniszterelnöki elvárások komoly feszültségeket eredményeztek a menekültüggyel foglalkozó szerveknél, főként a rendőrségen. Orbán Viktor ugyanis gyors sikereket vár a menekülthullám megállításában, és szokatlanul rövid határidőket szab a kormányzat által kitalált lépések megvalósításában.

Ráadásul az utóbbi napokban némi kormányzati zavar is érzékelhető volt többek között a honvédség bevetése/nem bevetése, a drótkerítés, a gyoda totális alkalmatlansága, megkerülhetősége miatt. A honvédség bevetését végül a Fidesz kérte szerdán.

Komoly, kommunikációs szempontból is használható sikereket vártak a határvadász egységek megszervezésétől is, de a szerdai bejelentésből kiderült, hogy a Papp Károly országos rendőrfőkapitány által bejelentett megvalósítási tervben szereplő egységek messze állnak majd a klasszikus határvadászoktól.

Több határvadász század működött a magyar határőrség részeként a dél-szláv háború idején. Akkor a beszivárgó félkatonai egységek veszélye miatt hozták létre, és szerelték fel őket páncélozott járművekkel és megfelelő fegyverzettel.